Det var runt månadsskiftet mars–april som trafikljusen vid korsningen Söderväg/Gutevägen i Visby slutade fungera. Efter att ha blinkat gult i flera veckor meddelade Region Gotland i mitten av maj att trafikljusen skulle plockas bort helt. Enligt Björn Rabenius, avdelningschef vid regionens park- och trafikavdelning, var de nämligen så gamla att de inte kunde repareras.
– Vi ska plocka bort trafiksignalen och när vi gör det ska vi se till att skylta eller måla upp så att det blir en tydlighet i korsningen så det blir mindre risk för olyckor, sade han då.
Söderväg är huvudled, vilket innebär att bilister och cyklister som kommer från Gutevägen behöver lämna företräde. Och eftersom deras sikt begränsas av buskage och hus kan det lätt uppstå köer nerifrån hamnen – inte minst när många fordon kommer direkt från färjan.
Flera av Helagotlands läsare har påtalat hur den dåliga sikten – tillsammans med många bilisters osäkerhet kring vad som gäller i trafikljusens frånvaro – är en kombination som riskerar att leda till olyckor. ”Helt galet att ta bort trafikljusen”, ”personligen så har jag redan fått tvärnita två gånger” och ”extremt snålt av Regionen och det KOMMER att leda till olyckor”, lyder några av kommentarerna.
Men nu i dagarna har – förutom trafikljusen – även skyltarna om väjningsplikt plockats bort, för att i stället ersättas av stoppskyltar. Trafikanterna på Gutevägen kommer alltså att omfattas av stopplikt när de ska ut på Söderväg. En lösning som busschauffören Ruben Wien, som ofta kör linjer som passerar i korsningen, inte tror på.
– Det kommer att bli totalt kaos och bussarna kommer att bli stående hur länge som helst. De borde bara ha haft kvar trafikljusen, säger han.
Ruben Wien berättar att han sedan flera veckor till och med har valt andra vägar än vanligt på vissa turer, för att undvika korsningen. När han exempelvis kör buss nummer 10 – mellan Visby och Burgsvik – väljer han numera en annan korsning, några hundra meter söderut.
När Helagotland träffar Ruben Wien på busstationen i Visby är det flera av hans kollegor som inte vill eller har tid att ställa upp på en intervju. Samtliga ger emellertid uttryck för samma inställning gällande korsningen. ”En jävligt dum idé”, säger en av dem om beslutet att ta bort trafikljusen.
När Björn Rabenius får höra busschaufförernas synpunkter betonar han att det är viktigt att kollektivtrafiken kan komma fram i korsningen. Han upprepar även Region Gotlands önskemål om att så många bilister som möjligt bör välja Färjeleden när man har kört av färjan.
– Det är det bästa och mest effektiva sättet att få ut trafiken. Så det försöker vi informera om nu, säger Björn Rabenius.
Att få ut den informationen till gotlänningarna är en sak, men under sommaren kommer det ju också många besökare. Hur ska ni nå dem?
– Vi för samtal med kommunikatörerna om det. I den bästa av världar kanske vi kan informera redan på båtarna och vi diskuterar även möjligheten att ha skyltar i hamnen.
Björn Rabenius har tidigare uppgett att regionen i utredningar och beräkningar kommit fram till att korsningen klarar trafikbelastningen utan trafikljus. Trots det beklagar han problemen som uppstått, men ser optimistiskt på situationen.
– Vi kommer att hålla koll på hur det utvecklar sig, men med tålamod och i gott samarbete med trafikanterna hoppas jag att vi kan klara av det här.