Trängseln i gymnasiet: "Det blev katastrof"

Lärare på Wisbygymnasiet oroas över trängsel och smittorisk av covid-19. I onsdags orsakade tacos kaos i matsalen, i dag finns regionens smittskyddsläkare på plats.

Inte alla men många av eleverna spritade i går sina händer innan de tog i uppläggningsbesticken och lade mat på sina tallrikar.

Inte alla men många av eleverna spritade i går sina händer innan de tog i uppläggningsbesticken och lade mat på sina tallrikar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-08-28 06:30

Som GA tidigare rapporterat oroas både elever och personal på Wisbygymnasiet för smittorisk av covid-19 och att de åtgärder som vidtagits inte ska räcka. 

För att undvika smitta kör skolbussarna inte helt fyllda och skoldagen har flyttats och senarelagts. Den trånga sektorn, skolluncherna, har skolan försökt lösa genom att klasserna hålls samman i sällskap som äter tillsammans. I onsdags serverades tacos och då blev det kaos.

– Det blev katastrof. Kommer det 300 till 400 elever på en timme funkar det, men fram till klockan 12:45 hade vi haft 150 elever – sedan kom alla, säger förstekocken Cia Hellström och berättar att sittplatserna i matsalen då tog slut.

Elever vittnar om köer ut på parkeringen även andra dagar. Men i går serverades fisk och då valde många att avstå skolmaten, eller att äta ute på stan, vilket gjorde att det var gott om plats i matsalen.

Lärarnas oro har fått regionens smittskyddsläkare Maria Amér att agera. I dag träffar hon skolans rektor Peter Lerman för att på plats se över tillgången och placeringen av handsprit och de andra insatser som skolan har gjort för att kunna ta emot sina 1 500 elever.

– Jag uppfattar att det görs ett gediget arbete inom gymnasiet, men det är en jättespeciell situation och vi får titta om det är ytterligare åtgärder som behövs, säger Maria Amér och berättar att facket och skyddsombuden på Wisbygymnasiet är inblandade.

Arbetsmiljön för måltidspersonalen, åtta anställda varav fyra som kockar, menar Cia Hellström är helt ok. 

– Två som är lite äldre har skyddsvisir när de går ut med disken, säger hon och berättar att det finns tillgång till såväl ansiktsmasker som skyddsvisir.

Plexiglas över matkantinerna hindrar smittspridning mellan måltidspersonal och elever, när de själva lägger mat på tallrikarna. Uppläggningsredskapen som alla tar i tvättas med sprit och eleverna erbjuds att sprita sina händer i entrén.

– Eleverna är jätteduktiga på att slösa med handsprit och att hålla avstånd i den mån det går, säger Cia Hellström.

Andra kommuner på fastlandet, exempelvis Linköping med betydligt färre elever i sina gymnasieskolor, undersöker just nu möjligheten att dela ut skollunch i matlådor.

– Det skulle vi inte klara här, vi lagar 2 600 portioner varje dag i köket, säger Cia Hellström och berättar att hälften av maten körs i väg till verksamheter utanför skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!