Svinmållor är visserligen nyttiga att äta, men kanske inte den växt som Region Gotland tänkt ska förgylla rabatter och blomlådor i Visby hamn. Ändå spirar den här och var, jämte annat ogräs. Träfodringen på sittbänkarna i det som sommartid är gåfartsområde mellan hamnen och restaurangerna längs med Skeppsbron är murken och här och var obefintlig.
Visbybor har hört av sig till redaktionen och upprörts över anblicken. De menar att så här ser det minsann inte ut i andra städer de brukar besöka. En anställd på regionens gata och park i färd med att vattna nyplanterade blommor konstaterar att just den uppgiften måste gå först, om inte arrangemangen ska vara förgäves. Men mycket annat är svårt att hinna med, uppger hon och menar att resurserna krympt.
Efter att ha sett bilder från redaktionen har Isak Malm, avdelningschef på gata-park, tagit tag i saken:
– En del ligger på oss, en del på hamnen, men det är en intern fråga att lösa inom teknikförvaltningen. Nu har vi fördelat uppgifterna. Hamnförvaltningen tar hand om bänkarna på Skeppsbron, vi startar med ogräsröjningen.
I de små rundlarna vid färjeterminalen skulle det egentligen växa ekar.
– Men där måste vi tyvärr konstatera att plantorna ger sig, de klarar inte saltstänket. Vi får fundera på ett annat trädslag och tills vidare bara snygga upp, säger Isak Malm.
En annan kritik gällde gångstråket längs med Botan mot sjösidan, där asfalt spruckit och blottlagt gatubrunnslock, lätta att snubbla på. Det är nu åtgärdat med kallasfalt, berättar Isak Malm.
– Vi ska inte ha någon olycksfaktor. Och generellt vill vi ju att det ska se klokt ut!
Men framöver får man räkna med sämre skötsel. Vid sitt senaste sammanträde beslutade tekniska nämnden om besparingar, bland annat på gata-park. Bakgrunden är att prognoserna pekar mot ett kraftigt underskott, som till dels, men långtifrån enbart, hänger samman med den pågående pandemin. 250 000 kronor ska sparas på "generellt sänkt standard på samtlig grönyteskötsel". Beslutet togs i enighet och i vetskap om att det medför högre kostnader kommande år.
– Det är klart att det kommer att märkas, kommenterar tekniska nämndens andre vice ordförande, Tommy Gardell (S).
Och nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) säger att skötseln av grönytor visserligen är en liten del:
– Men vi måste göra allt för att få ner kostnaderna.