De kastades rakt in i Gotlands draknäste

Toaletter som förvandlar människourin till gödsel, digitala medaljskåp och verktyg för att underlätta hållbarhetsrapportering. Det var idéerna som investerarna i Gotlands eget draknäste fick ta ställning till under årets företagardag.

Efter varje pitch fick entreprenörerna frågor från de potentiella investerarna, som satt bänkade längst fram i lokalen.

Efter varje pitch fick entreprenörerna frågor från de potentiella investerarna, som satt bänkade längst fram i lokalen.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-10-17 17:00

När Miriam Nilsson ser uppslutningen blir hon nästan mållös.

– Vi får nog skaffa ett större rum nästa år, konstaterar hon inför det fullsatta konferensrummet på Wisby strand.

undefined
I början fick Miriam Nilsson söka upp investerarna till nätverket själv, numera kommer de till henne. "Ofta är det nyinflyttade som hört talas om nätverket och tycker att det låter spännande", säger hon.
undefined
Investerarna satt bänkade längst fram.

Sedan förra året är hon projektledare för Tillväxt Gotlands satsning Investerarnätverk Gotland, som sammanför investerare och gotländska uppstartsbolag. Detta gör man bland annat genom pitchträffar, där entreprenörerna får chansen att – inför publik – presentera sina idéer för ett antal gotländska "drakar". För det är så det brukar sammanfattas: Som ett gotländskt svar på tv-programmet "Draknästet".

Under torsdagens företagardag på Wisby strand passade man på igen. Tre nystartade bolag gjorde då sitt bästa för att sälja in sig hos det sexhövdade investerargänget, som bestod av Karl Magnusson, Mats Forslund, Åke Lindström, Mikael Bergström, Patrik Lord Träff och Patrik Kindbom.

undefined
Jenna Senecal är inte bara företagare. Postdoktoral forskare på Sveriges lantbruksuniversitet står det på visitkortet.

– Jag heter Jenna och är vd för Sanitation360, företaget som revolutionerar toaletten.

Med de slagkraftiga orden inledde Jenna Senecal sin pitch. I korthet går företagsidén ut på att utveckla och sälja toaletter som tar vara på och omvandlar urin till gödsel i pelletsform.

– Vi vet alla att Östersjön är förorenad och ofta läggs skulden på lantbrukssektorn, som släpper ut näringsämnen som orsakar övergödning. Men visste ni att vi, bara genom att gå på toaletten, bidrar med en tredjedel av utsläppen. En tredjedel!

Jenna Senecal har väckt publikens intresse. Hon ställer fram en petflaska med gul vätska på bordet framför sig. 

– Och visste ni att vi producerar en liter urin om dagen? I den finns tillräckligt med näring för att producera 500 gram vete. Och det motsvarar ...

Jenna Senecal rotar fram en limpa bröd ur sin väska och placerar den bredvid petflaskan. Rekvisitan får avsedd effekt: Skratt och applåder.

undefined
En av pitcharna var Johan Andersson, som nyligen belönades med innovationspriset Skapa, som delas ut till minne av Alfred Nobel.
undefined
Det ställs hårdare och hårdare krav på företagens hållbarhetsrapportering. Scopes vill använda AI-baserade verktyg för att underlätta det arbetet för små och medelstora företag.

Jenna Seneca var inte ensam om att vilja få gehör för en idé med hållbarhetsprägel. Pitchade gjorde även Scopes, som utvecklar verktyg för att underlätta små och medelstora företags hållbarhetsrapportering, samt Prouder, vars app för digitala medaljer ska ersätta den traditionella medaljen som delas ut vid exempelvis motionslopp.

Om plånboken öppnades? Den frågan fick inget svar när åhörarna uppmanades att lämna rummet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!