Sedan coronapandemin utbröt så har flygtrafiken till och från Gotland minskat rejält.
2019, året innan coronapandemin, flög totalt 420 672 personer till och från Gotland under perioden januari till november. Samma period i år var det endast 301 786 personer som reste denna sträcka med flyg.
– Det finns fler bakomliggande faktorer, men pandemin gjorde så att det drastiskt förändrades med resandet. Det stod i princip still i drygt ett år. Det skapade nya beteenden. Exempelvis sker en hel del möten digitalt i dag, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby Airport.
Under 2023 har man sett en liten ökning i antalet resenärer, jämfört med 2022.
– Vi ligger på ungefär nio procent i tillväxt i jämförelse med i fjol. Vi tror på en fortsatt tillväxt under 2024 jämfört med 2023, även fast den kanske inte kommer vara så stark, säger Gunnar Jonasson.
Även fast det är en bra bit kvar till siffrorna som var innan pandemin, så tror inte flygplatschefen att det är omöjligt att nå samma nivåer igen.
– På längre sikt tror jag absolut vi kommer att komma upp i liknande siffror, för jag tror att vi kommer behöva fortsätta resa och trafiken till och från Gotland är blandad med både privatresande och affärsresande. Det kommer ta ett antal år innan vi kommer tillbaka till de siffrorna vi hade innan pandemin och vi får se hur länge vi kommer befinna oss i en sämre konjunktur, men så småningom kommer vi komma ur det också och de scenarier vi har pekar på en tillväxt de kommande åren, säger Gunnar Jonasson.
I dagsläget är det endast BRA som kör flera turer om dagen mellan Gotland och fastlandet. Innan pandemin gjorde SAS detsamma, men bolaget kör inte längre lika ofta. Tappet av antalet flygningar av SAS tror Erik Öhrn, verksamhetschef på Gotlands Förenade Besöksnäring, dragit ner antalet flygpassagerare kraftigt.
– Hade vi fått tillbaka SAS och deras regelbundna flygningar till Arlanda, så hade vi kunnat erbjuda en helt annan pendlarprodukt som vi i dagsläget inte har och som är efterfrågad.
Erik Öhrn säger att det inte finns några indikationer på att SAS kommer ta tillbaka de regelbundna flygningarna igen.
– Det är olyckligt för hela det gotländska samhället, säger han.
Sett till den gotländska besöksnäringen så påverkas den på framför allt två sätt av att det är färre regelbundna flygturer till ön, menar Erik Öhrn.
– Det ena är möten och kongresser. De blir svårare att få hit till Gotland eftersom vi saknar fler transportvägar. Färjan finns, men ska folk komma från hela landet så behöver det finnas flera olika vägar till ön, säger han och fortsätter:
– Den andra aspekten är den internationella turisten som får det svårare att komma till Gotland. Flyger man från utlandet så flyger man nästan alltid till Arlanda och inte till Bromma. Därmed blir det svårare och omständligare om man måste ta sig till Bromma för att kunna flyga vidare till Gotland.
Erik Öhrn är säker på att de lägre antalet flygresenärer inte har något att göra med att Gotland blivit mindre attraktivt.
– Det finns ingenting som tyder på det. Tittar man på kundundersökningar så har Gotland fått ett väldigt högt betyg av de besökarna som vi har, säger han.