Klockorna på Visby domkyrka ringer in till annandagens högmässa, som leds av domkyrkokaplanen Cecilia Nyberg och musikern Alma Hedlund Emilsson. Ett tjugotal besökare är på plats för att dela stunden tillsammans. Jämfört med hur många som kom till julnattsmässan och julottan är det få personer. På den förstnämnda var det närmare 380 besökare i domkyrkan.
– Det har varit jättemycket folk här under julen. Men på annandagen brukar det vara lite lugnare, berättar Cecilia Nyberg.
Antalet gudstjänstbesökare på Gotland har mellan åren 2014 och 2018 minskat med tre procent. Förra året var det totalt 115 370 besök. Trots att det är en nedgång skulle man kunna se det som en positiv siffra. I alla fall om man jämför med andra delar av Sverige. I flera län har gudstjänstbesöken minskat med över 40 procent.
Varför tror du att gotlänningarna fortfarande vill besöka kyrkan?
– Det finns nog många skäl. Det kan vara en längtan och ett sökande efter en andlighet. Många kyrkor har också skapat möjligheten att gå på gudstjänst vid andra tidpunkter än bara på söndagar. Vi lever i ett föränderligt samhälle så det kanske har varit bra att vi har skapat dessa möjligheter. I kyrkan finns många verksamheter för stora och små, säger Cecilia Nyberg.
Hon tror även att det till stor del är mötet, gemenskapen och tillhörigheten som lockar människor till kyrkan.
– Jag tror många känner sig sedda och bekräftade här, säger hon.