Förhandskontrakt klara för tysklandslinje

Viktiga steg har tagits för att få igång den nya linjen till Tyskland efter sommaren. "Vi har skrivit några intentionsavtal", säger vd Håkan Johansson och berättar om ett 50-tal godsaktörer som visat intresse.

Rostocks hamn är nav för omlastning av gods från färja till tåg eller autobahn. Det bästa alternativet att gå till, med 18 timmars överfart från Visby, menar Gotlandsbolaget.

Rostocks hamn är nav för omlastning av gods från färja till tåg eller autobahn. Det bästa alternativet att gå till, med 18 timmars överfart från Visby, menar Gotlandsbolaget.

Foto: Fotograf: THOMAS HAENTZSCHEL

Visby2021-05-08 07:03

Planerna för den nya rutten Hansalinjen mellan Nynäshamn, Visby och Rostock i Tyskland går nu vidare. Sedan Gotlandsbolaget i februari beviljades 74 miljoner kronor statliga medel i så kallad ekobonus har fraktmarknaden bearbetats.

– Det har varit ett intensivt och framgångsrikt arbete. Vi har ett 50-tal aktörer som sträckt upp handen och visat intresse. Med några har vi skrivit intentionsavtal, säger Håkan Johansson och berättar att regeringens mål är att minska koldioxidutsläppen med 20 procent när gods flyttas från landsväg till sjöfart.

Mer än hälften av intäkterna från den planerade linjen kommer att vara från godstrafiken, och fraktbolagens intresse är därför avgörande för om linjen blir av eller inte.

Sedan en vecka tillbaka har Gotlandsbolaget möjlighet att få ekobonus, som måste utnyttjas första maj i år till sista september nästa år. Målet är trafikstart senare i år.

– Vi har fattat beslut att sikta på en eventuell lansering efter högsäsongen. Vi ser att sommaren 2021 blir den viktigaste sommaren för Gotlandstrafiken, säger Håkan Johansson och menar att all kraft kommer att läggas på den.

Även om godset är avgörande för om Hansalinjen kommer i gång i år eller inte, har intresset för passagerartrafiken varit stort.

– Vi har fått många påringningar från tyska resebyråer, men också från svenskt håll och från privatpersoner. Att stora tyska aktörer hör av sig, visar att det finns intresse för den här trafiken, säger han.

Rederiet tittar på olika färjealternativ, ett är 1500-fartygen Visby och Drotten anpassade för nattrafik med fler hytter, för en 18-timmars överfart.

– Att vi siktar på en lansering efter högsäsongen gör att vi kan planera och förbereda en eventuell driftstart på ett bra sätt. Inte minst rekryteringen av rätt medarbetare, säger Håkan Johansson och berättar att bolaget öppnar för att hyra in även andra fartyg som svarar mot kraven på lastkapacitet och miljöklassning.

En tänkt turlista med dagliga avgångar har tagits fram. Håkan Johansson vill inte gå in på detaljer, men han menar att möjligheten till weekendresor för tyskar och resenärer från kontinenten kommer att vara viktig för Gotland.

– Vi tror att linjen med vissa turer som gör anlöp i Visby är både en möjlighet och en potential för att utveckla besöksnäringen på Gotland, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!