DBW har inte gett upp nya paviljongen – "Bra dialog"

DBW:s storslagna byggplaner för Paviljongsplan får nobben av regionens tjänstemän. Men sällskapet har inte gett upp.

DBW:s paviljong vid Botaniska som brann ner 1951.

DBW:s paviljong vid Botaniska som brann ner 1951.

Foto: Arkivbild

Visby2021-09-14 12:05

Sällskapet DBW (De Badande Vännerna) lämnade i april i år in ansökan om förhandsbesked att bygga en ny paviljong på tomten norr om Botaniska trädgården, på samma plats som klassiska DBW:s paviljong stod fram till en förödande brand 1951.

I dag fungerar platsen som en parkeringsplats för bussar sommartid och som upplag för arbeten i trädgården. Med en ny paviljong, med bland annat kafé eller restaurang samt kontor och bostäder, vill DBW även lösa den ständiga frågan om offentliga toaletter i området.

Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer dock att planerna strider mot tillämpliga riktlinjer i Byggnadsordningen, och riskerar en förvanskning av bebyggelsemiljön, i första hand på grund av sin storlek.

Dessutom har en rad yttranden, totalt tio stycken, kommit in från berörda grannar. Samtliga ställer sig negativa till bygget med hänvisning till olägenheter som försämrad utsikt, ökad trafikmängd, och risk för buller. Förvaltningen ställer sig generellt positiv till en paviljong och man bedömer att en publik byggnad som kafé eller restaurang skulle kunna vara möjlig. 

Men DBW har velat pröva ärendet och sin ursprungliga plan. Miljö- och byggnämnden väntas ta beslut på sitt sammanträde den 16 september. Innan dess ska DBW:s styrelse träffa några av nämndens politiker, säger Björn Lundberg, ordförande i DBW:

– Vi har haft en bra dialog med regionen så här långt. Men nu ska vi få förklara våra ambitioner på ett möte, sånt som kan vara svårt med skrivelser fram och tillbaka.

Björn Lundberg, ordförande för DBW.
Björn Lundberg, ordförande för DBW.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!