Trycket hårdnar när fastighetspriserna stiger

Stigande fastighetspriser har ökat trycket på innerstaden. Önskemålen är många om förtätningar och nybyggen och tonläget har hårdnat.

Södertull 11 är bara en av många innerstadsfastigheter där ägarna vill göra stora ingrepp. "Det finns risker med den utvecklingen", tycker Tor Sundberg på länsstyrelsen.

Södertull 11 är bara en av många innerstadsfastigheter där ägarna vill göra stora ingrepp. "Det finns risker med den utvecklingen", tycker Tor Sundberg på länsstyrelsen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-11 08:30

Den gamla kinakrogen vid Södertorg är bara ett av många pågående ärenden där fastighetsägare vill bygga ut, bygga om, ändra användning eller riva hus för att kunna skapa någonting nytt.

Tor Sundberg, som arbetar på länsstyrelsens enhet för samhälle och kulturmiljö, ser en utveckling som inte förutspåddes när Region Gotland antog detaljplanen för Visby innerstad 2010. Eftersom det nästan inte fanns några obebyggda tomter i innerstaden insåg man inte att intresset för om- och nybyggnation skulle bli så stort som det har blivit. 

– Det är en trend att utnyttja det som finns och gärna bygga lite till. Utöver tillbyggnad på den egna bostaden vill man ha ett gårdshus eller ett par extra lägenheter som man kan hyra ut och få intäkter från, berättar Tor Sundberg. 

Sedan planen antogs för nästan tio år sedan har fastighetspriserna mer än fördubblats. 

– Fastighetsägarna vill fylla fastigheten med något som ger pengar tillbaka. Då blir det ofta önskemål om förtätning, säger Tor Sundberg.

Har vi ett världsarv som är under attack?

– Det är dramatiskt uttryckt, men fastighetspriserna driver på önskemål om kraftiga förändringar. Det finns risker med den utvecklingen.

Regionantikvarien Maria James delar Tor Sundbergs bild. Hon oroas över de nya aktörerna i innerstaden. Hon minns ett tillfälle då en fastighetsägare, som just hade köpt ett helt kvarter, frågade "vad kan vi riva?"

–  Tonen har hårdnat och det har kommit in personer som inte kör med riktigt schyssta metoder. Det har blivit så mycket pengar i innerstadsfastigheterna att man inte månar om byggnaderna, utan vill bara ha in de verksamheter som är mest vinstdrivande för tillfället. Allt ska maxas och att utveckla fastigheter har blivit synonymt med att riva och bygga nytt, säger Maria James.

Maria James tycker att kulturarvet måste få vara tongivande i innerstaden, men hon ser inte att politikerna står upp för det:

– Det har blivit en annan inställning på senare år. Politikerna är väldigt intresserade av att gå näringslivet till mötes. De är rädda för att företagen flyttar om vi inte tillåter den utveckling som de vill ha. Men jag tror inte på det. Alla ser Visbys attraktionskraft, men släpper vi efter för mycket så har vi inte så mycket kvar till slut, säger Maria James.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!