Kronofogdens anställda lär sig hantera självmordshot

Skuldsatta hos Kronofogden avslutar i högre utsträckning sina egna liv. Den gotländska kronoinspektören Annika Jakobsson har fått lära sig att hantera både hot om självmord och dödsfall.

Annika Jakobsson är kronoinspektör hos Kronofogden i Visby.

Annika Jakobsson är kronoinspektör hos Kronofogden i Visby.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2024-01-21 16:55

”Ni kan ju förklara för mina barn och barnbarn varför jag inte finns kvar i deras liv.”

Textraden står skriven i ett mejl till Kronofogden i Visby. Mannen som skriver har fått nog efter ett utmätningsbeslut och menar att myndigheten driver honom ”till döden för några tusenlappar”.

Annika Jakobsson är kronoinspektör på Gotland och en av dem som hanterar sådana ärenden.

– Jag åker ut och hälsar på människor i deras hemmiljö eller på deras arbetsplatser. Avsikten är oftast att försöka få in pengar till skulderna eller att kontrollera någon egendom, det kan vara en bil eller en fastighet till exempel, förklarar hon.

När de åker ut på sådana uppdrag är de alltid två, för det kan uppstå hotfulla eller på andra sätt svåra situationer. 

– I bland möter vi människor som är förbannade, kanske inte på mig, men på omständigheterna. En del börjar gråta direkt när de ser oss. En del försöker bara stänga dörren för de vill inte träffa oss, de känner bara ”försvinn!”. 

undefined
Annika Jakobsson är kronoinspektör hos Kronofogden i Visby.

Även tillbaka på kontoret blir det många samtal med människor som har det tufft, via mejl och telefon. 

När Helagotland begär ut incidentrapporter från Kronofogdekontoret i Visby, som hanterar ärenden från hela sydöstra Sverige, listas utsattheten i svart på vitt. 17 av 22 incidenter som rapporterades under 2023 rubriceras som ”självmordshot”: 

”Det enda som är kvar är att ta till snaran.”

”Gäldenär meddelar psykisk ohälsa och meddelar att han vill avsluta sitt liv.”

”Gäldenären upprepar att han kommer ta sitt liv och vid ett tillfälle uppger han att han skall 'klippa' vårdpersonalen.”

För Annika Jakobsson är ett sådant samtal dels en inblick i en privat tragedi, dels en påtryckning.

– Ibland kan man höra att det förmodligen inte finns någon grund i det, att det är något som man slänger ur sig i vredesmod. Men om jag börjar misstänka att det finns en tanke bakom, då är det klart att man måste lyssna. Det gör ju ont i min själ, men jag kan ju inte ändra på mitt beslut. Där får man försöka prata och säga att är det så illa för dig så måste du söka hjälp, säger hon. 

Oavsett vad, hotar någon att ta sitt liv så skriver Annika Jakobsson en incidentrapport. Den tas vidare till säkerhetschefen som avgör om andra instanser behöver kopplas in. 

undefined
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och Statens servicecenter på A7-området i Visby.

Lågkonjunktur, hög inflation och ökad arbetslöshet är ett recept som borde leda till fler skuldsatta. Det är också något som börjat synas hos Kronofogden, som under 2023 fått in allt fler skuldkrav. 

Samtidigt kan risk för suicid kopplas till dålig ekonomi. En nationell studie från Södertörns högskola har visat att skuldsatta hos Kronofogden löper två och en halv gånger så hög risk att begå självmord. I slutet av 2022 fanns det på Gotland 1 900 registrerade hos myndigheten. 

Under 2023 tog Annika Jakobsson emot ett samtal från en småbarnsmamma från en annan del av Sverige. 

– Hennes man hade försvunnit ut under kvällen och på morgonen hittade de honom död, han hade tagit livet av sig. 

Ett känsloladdat och tragiskt samtal, men vars syfte var att stoppa skuldutmätningen på den avlidna mannens lön och räkna om utmätningen på den nu ensamstående mamman.

undefined
Annika Jakobsson är kronoinspektör hos Kronofogden i Visby.

Efter samtalet upprättade Annika Jakobsson en incidentrapport och ventilerade sedan samtalet med sina kollegor.

– Har man tagit riktigt illa vid sig då kan man prata med sin chef och så har vi samtalsstöd om vi behöver det. 

Hon behövde inte det den här gången. Hon förklarar att hon med åren har lärt sig att gå in i en professionell roll.

– Men det är klart, jag har ett samtal som jag aldrig glömmer. Det var för tio år sedan när en kvinna ringde in. Hon hade fått löneutmätning och hon var jätterädd för att hennes man skulle slå ihjäl henne. Hon grät något så hysteriskt och jag hörde att hon hade små barn i bakgrunden som var ledsna och frågade henne hela tiden: ”Mamma, mamma, varför gråter du?” 

Med tanke på att det här är en del av er arbetsvardag, borde ni inte få någon utbildning eller så? 

– Vi får utbildning i samtalsmetodik, vad man ska tänka på och inte ställa ledande utan öppna frågor. Sen har vi ju internutbildningar där man pratar om hur man till exempel förhåller sig till självmordshot. Att inte avbryta, att lyssna färdigt. Här har Kronofogden gjort det bra. 

Även om samtalen ibland är tuffa, så är de allra flesta inte det, är Annika Jakobsson noga med att poängtera. 

– Många är jättetrevliga och ringer upp och blarrar lite. Vi har två-tre incidentrapporter i månaden, då får man tänka att det är hiskeligt många samtal som kommer in som inte är av den kalibern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!