September
– Det är så oerhört sorgligt att vi tappar kompetent personal, i slutändan går det ju ut över patienterna, sa sjuksköterskan Felicia Tyrsen till Gotlands Allehanda i september.
Vi träffade henne och tre av hennes kollegor från Visby lasaretts onkologiska avdelning. De kände sig överkörda och oroliga. Flera rutinerade kollegor hade redan valt att sluta och de var rädda för att fler skulle följa efter.
Anledningen var nya scheman som skulle sjösättas av Region Gotland den 1 oktober för att anpassa sig till EU-regler om dygns- och veckovila.
EU-reglerna är tänkta att ta tillvara arbetstagarnas rättigheter, men har kritiserats runt om i hela landet. Särskilt är det personal i dygnet runt-verksamheter som anser att deras nya scheman blir stelbenta och gör det svårare att få ihop jobb, fritid och familjeliv. På Gotland har regionen även kritiserats för att de samtidigt lanserade en ny strategi som heter Strategisk hållbar bemanning (SHB).
När vi ringer upp undersköterskan Ann-Sofie Holm och sjuksköterskan Ann-Sofi Johansson igen visar det sig att deras farhågor besannades.
– Tidigare kunde man styra litegrann. Efter schemaändringen blev det så intensivt, man får ingen paus nån gång känns det som. Jag kände mig helt färdig, slut och trött, hade ingen energi eller glädje till övriga livet när jag gick hem, säger Ann-Sofi Johansson.
I slutet av november lämnade hon onkologen för ett jobb på en vårdcentral.
– Nu jobbar jag vardagar och är ledig röda dagar och helger som vanliga människor. Jag mår bra, känner mig pigg och är gladare faktiskt. Det är stor skillnad.
Hon berättar att hon har fått flera samtal från gamla kollegor som funderar över att göra samma byte.
Ann-Sofie Holm vill däremot helst stanna.
– Jag älskar det här jobbet. Det som gjort att vi klarat den här hösten är att vi är som en familj, att vi kämpar för varandra.
Men hon berättar att ytterligare en sjuksköterska har hittat ett nytt jobb. Om fler följer efter kanske hon till slut känner sig tvungen att söka nya jobb själv, säger hon.
– För i slutändan går det ju ut över patienterna. Vi är trötta och då kan man missa saker. Nu har vi fler hyrssköterskor hos oss, inget ont om dem, men de kan inte de fasta rutinerna lika bra, säger Ann-Sofie Holm.
Åsa Wilson, tillförordnad verksamhetschef på onkologi och palliativ vård, kan inte svara på exakt hur många som har lämnat på grund av schemaförändringarna. Men hon medger att hösten har varit tuff.
– Det är olika hur folk tar det, men många har upplevt det här som jättejobbigt. Vi har lagt ner ett jättestort arbete på att försöka göra de förbättringar som går att göra inom ramen för reglerna kring dygns- och veckovila, säger hon.
Och hon ser en ljusning, åtminstone på bemanningsfronten. Efter att ha blivit extra beroende av hyrpersonal under hösten, har de nu flera nya på ingång, berättar hon.
– Så förhoppningen är att vi ska vara obereoende av hyr i mitten av våren, säger Åsa Wilson.
Inte heller sjukhuschefen Anna-Clara Collén kan säga hur många som valt att lämna, men när de undersökte personalomsättningen på lasarettet under hösten så var det ingen större skillnad mot tidigare år.
– Det är så klart oerhört bekymmersamt när någon väljer att lämna. Vi kommer följa upp det här efter nyår, då får vi borra lite djupare i de här frågorna, säger hon.