Kommunal arrest. Så benämner Njurförbundet situationen för många av landets njurskadade som nekas vård på sina semesterorter.
För flera njurskadade har bristen på platser för gästdialys i Visby lett till att sommarplaner har grusats.
För Bengt Åblad från Göteborg ledde vikariebristen på Diaverum till att den sedan ett år planerade Gotlandssemestern i juli fick ställas in. Välkommen är han först i september.
- Vi fick besked en månad innan om att jag inte fick plats veckorna jag bokat. Men det är härligt att man får komma överhuvudtaget, de har en underbar personal så jag är tacksam ändå, säger Bengt Åblad.
Brist
När Bengt Åblad och hans hustru fick beskedet var resan redan bokad. De sju tidigare åren paret semestrat på Gotland har det alltid funnits plats. Men i år satte bristen på kompetent personal stopp för semesterplanerna.
- Vi har försökt ge plats åt alla. Det är hemskt att de inte får komma, men det är brist på kunnig personal. Vi kan inte bara ta in vem som helst, säger Jenny Ronsten.
Caroline Herlin, vd på Diaverum, instämmer i problematiken.
- Bara upplärningen tar åtta till tio veckor, så vi kan inte ta in vilken sjuksyrra som helst. Men vi jobbar stenhårt på det, säger Caroline Herlin.
Bengt Åblad är inte ensam att drabbas av stoppet. Enligt Njurförbundet är det fler som sökt plats men nekats. De drygt 100 sommarplatserna som finns utspridda över högsäsongen räcker inte till.
Tillgången på gästdialysplatser är en förutsättning för att man ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt, menar förbundsordförande Håkan Hedman.
- Det är förvånansvärt att det inte finns tillräckligt med platser. Behovet ökar hela tiden. Nu får sjuka stanna hemma, säger Håkan Hedman.
På Visby lasarett är Tore Mattsson inne på sin tredje timme av dialysen.
Han är gotlänning, så frågan om platsbrist i Visby berör honom inte. Men han vet hur det kan vara.
- Man kan känna sig lite låst. Ska man sticka någonstans måste man förbereda sig långt, långt innan, säger han.