Gotlänningarna kan spara tusenlappar genom att gå till en annan tandläkare än vad man gör i dagsläget. En tandklinik i Hemse rapporterade till försäkringskassan att medianpriset för en permanent tandstödd krona i varje käke var 5 730 kronor. Samma siffra för öns dyraste likvärdiga behandling var 8 500 kronor.
– De sätter sina priser precis som vilket annat företag som helst och måste alltså ta hänsyn till allt ifrån personal- och lokalkostnader till nyinvesteringar när priset för en behandling bestäms, säger Maria Bjurö som är kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
På uppdrag av regeringen och med syfte att ge svenska tandvårdspatienter en starkare ställning på marknaden lanserar nu TLV en prisjämförelsetjänst för landets alla tandvårdsinrättningar. I verktyget, som hittas på www.tandpriskollen.se, samlas prisuppgifter om de vanligaste behandlingarna från drygt 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige, cirka 20 av dem på Gotland.
– Vi vill öka medvetenheten och få prissättningen att bli ytterligare en faktor som står till grund för vilken tandläkare eller hygienist patienterna väljer. Alla kan använda tjänsten men de som tjänar mest på det är de som ska göra större ingrepp eller behandlingar, där kan det skilja tusenlappar beroende på vart man vänder sig, säger Maria Bjurö.
Jonas Boberg är tandläkare och chef över Wisby tandvård AB, en klinik i centrala Visby som ger vård till ungefär 60 patienter om dagen.
– Trots att det är fri prissättning ska den vara skälig, det regleras av tandvårdslagen. På mottagningarna måste alla utgifter täckas upp av inkomster och vi vill att den tandvård vi ger håller en hög kvalité för patienterna, till exempel med svensk tandteknik.
Han tycker att det är en bra idé att öka insikten i tandvården genom att prissättningen syns i det nya verktyget men Jonas Boberg tror inte att det kommer att bli rusning till de billigaste behandlingarna.
– Priset på behandlingarna är en av många faktorer till att en patient väljer en klinik. Jag tror att patienterna letar efter någon som kommer göra ett bra och noggrant jobb mer än de letar efter någon som gör det billigaste ingreppet. Nya patienter som söker sig till vår klinik gör det ofta på tips och rekommendationer från familj och vänner.
Den kostnad som syns på tandpriskollen är medianpriset för de behandlingar som kliniken rapporterat in att de genomfört under juli till december 2019, något som kommer uppdateras flera gånger per år.
– Det finns ingen övre eller undre gräns för prissättningen. Men man ska inte heller glömma att det finns ett statligt tandvårdsstöd som ger 50 procent av kostnaden tillbaka vid behandlingar som kostar mer än 3 000 kronor. Och 85 procent tillbaka när det kostar mer än 15 000, säger Maria Bjurö.
Enligt henne betalar en tredjedel av landets tandvårdspatienter samma eller mindre kostnad för sina ingrepp än vad referenspriset är. Samtidigt är det också en tredjedel av patienterna som betalar minst 10 procent högre pris än referensen.
– De referenspriser som finns räknar vi ut här på myndigheten, det är ett digert jobb som ger en indikation på vad en behandling skulle kunna kosta. Klinikerna behöver alltså inte förhålla sig till den siffran.