Det är drygt 50 år sedan idén föddes, på Selvrenius konditori som då låg på Adelsgatan.
– Vi var ett gäng som höll på med olika aktiviteter och vi spånade på vad vi kunde hitta på för ungarna, säger Lasse Ek, en av företagarna som alltid brukade starta morgonen med gemensam fikastund.
Redan från starten första året blev det succé.
– De hade köpt 300 ägg, men fick springa bort till Gottgluggen och köpa mera godis, minns Jane Ek.
Hon har sällan missat en påskmarsch, och brukade i många år gå med sina föräldrar – även sedan de blev gamla.
– Pappa och jag sminkade mamma, och pappa hade rött på kinden och fjädrar i kepsen. Vi ville visa att alla kunde vara med, säger Jane Ek.
När påskmarschen på skärtorsdagen 50-årsjubilerar, med start klockan 16 och aktiviteter ett par timmar dessförinnan, på Östercentrum finns Julia Bendelin med som konferencier.
– Jätteroligt, det är comeback och en ära, säger hon och berättar att hon varit konferencier tidigare under några år.
Som barn gick Julia Bendelin i tioårsåldern med utklädd, men det var inte förrän hon fick egna barn som det blev en årlig tradition.
– Mitt bästa minne är att ha fått vara med och sätta egna minnen för mina barn, säger hon.
Flera år har påskmarschen slagit, eller varit nära att slå, det gällande världsrekordet. Under 40-årsjubileet 2013 lyckades man, då deltog 4 034 sminkade påskkärringar. Julia Bendelin var med, och att vara världsrekordinnehavare är inget som hon brukar gå omkring och tänka på till vardags.
– Jag tycker att det här är en rolig sak för Gotland, säger hon och menar att konceptet skulle kunna lyfta ytterligare.
Idéer har genom åren funnits att marknadsföra ön som Påskön, och gömma ägg runt om i socknarna, men de har hittills inte fått fäste.
Inför årets påskmarsch har arrangörerna laddat med 4 700 ägg fyllda med godis. Julia Bendelin är fast besluten att rekordet ska slås. Något som hade varit lätt, om bara alla som deltar osminkade hade vågat, menar hon.
– I år får alla bjuda på sig själva! Vi måste visa barnen att vi kan slå världsrekordet. Vi vuxna behöver leka lite mera, och vara med att skapa minnen genom traditioner, säger hon och får medhåll av Jane Ek:
– Det ger mycket glädje när man står där framför spegeln och sätter lite rouge på kinderna. Det är klart att jag ska sätta på mig mina gamla paltor i år också – det hör till, säger hon.