Det var sommaren 2020 som Gotlandshems dåvarande styrelse beviljade fem miljoner kronor för att ta fram underlag för ett nytt kontor. Efter en arkitekttävling stod det dock klart att notan skulle bli dyr. På A7-fältet ville dåvarande ledning samla sin förvaltning i ett projekt döpt till ”Värdens bästa arbetsplats”.
Nybygget skulle få evakueringslägenheter, kommersiella lokaler för externa hyresgäster, samt kontor för den egna personalen. Bygget krävde beslut i regionfullmäktige och orsakade en politisk strid, där planerna på ett bygge för 180 miljoner kronor till slut stoppades av den egna styrelsen.
Medarbetarenkäter som gjordes bland de anställda visade på stora brister, bland annat i förtroende och dialog.
De tidigare kontorslokalerna vid infarten till Gråbo såldes till Kuststaden, senare ombildat till Klarabo. Där var även den fysiska arbetsmiljön minst sagt undermålig.
– När jag tillträdde var arbetsmiljön i kaos. Rum avsedda för tre gick bara att sitta en i, eftersom ventilationen inte räckte till, säger vd Joakim Martell och berättar att det inte ens fanns rinnande vatten på kontoret alla dagar.
Han tog över som vd i juli 2021, sedan den tidigare fått gå. Fokus hamnade direkt på de problem som medarbetarenkäter visade.
– Vårat mål och uppdrag upplevdes jätteotydligt. Politikerna sa att vi måste bygga mer, men internt i bolaget hade vi inte samma mål och det upplevdes som att det inte funkade, säger han och berättar om det jobb som gjorts på att tydliggöra planerna för alla anställda, och vilka krav det ställer för att nå de gemensamma målen.
Första december flyttade Gotlandshems kontor in på våning två i kasernen Gunnfjaun på Visborg, efter att Peter Lindvall, regiondirektör fram till i tisdags, hade haft ett finger med i spelet.
– Han ville att vi skulle samlokalisera på Visborg, för att gemensamt få ner det totala hyresavtalet, säger Joakim Martell.
Till en kostnad av lite mer än två miljoner kronor i hyra per år är 1 500 kvadratmeter kontor, med tillhörande kundtjänst. En trappa upp finns ytterligare konferens- och mötesrum, samt lunchrum för de anställda.
– Det här är ett stort steg uppåt, vi har fungerande ventilation och vatten hela kontorstiden, säger Marcus Åslund ironiskt och skrattar.
Han är finanschef i bolaget och sitter tillsammans med projekteringschef Carina Warte i möte i ett av de ljusa rummen med högt i tak.
– Jag är jättenöjd, det är stor skillnad mot hur vi hade det förut och en bättre samverkan över gränserna, säger hon.
Den gemensamma färdriktningen för alla anställda i bolaget är fastslagen.
– Vi har en väldigt tydlig plan: På tio år ska vi producera 1 500 nya bostäder på Gotland, de flesta i Visby men också nyproduktion i Hemse, Klintehamn och Slite, säger Joakim Martell och berättar om den parallella plan som löper när det gäller underhåll.
När han tillträdde sommaren 2021 var de beräknade kostnaderna för att komma till rätta med bristande underhåll en miljard. Verkligheten visade sig vara värre, med en prislapp på det dubbla.
– För att kunna ha råd med det behöver 500 av de 1 500 nya lägenheterna vara bostadsrätter.
Politiskt finns nu en strid om regionens bostadsbolag ska få lov att bygga för att sälja.
– Det är en ägarfråga så det får de reda ut. Jag har en klar åsikt, säger Joakim Martell och menar att de tre miljarder som 1 500 lägenheter kostar inte går att lösa på annat sätt.
Förra året hade Gotlandshem 116 anställda. Efter pensionsavgångar och cirkulation på personal har en föryngring skett. VD Joakim Martell menar att arbetsmiljön är viktig, för att lyckas rekrytera rätt personer för de uppgifter bolaget står inför. Med facit i hand menar han att det var rätt att avbryta planerna på kontorskomplexet på A7.
– Om vi ska planera för 1 500 nya bostäder är det inte självklart att investera 180 miljoner i nya kontor. Om en ägare vill att vi ska bygga nya bostäder, men vi istället satsar på kontor, kan det bli problem, säger han.
Av Gotlandshems gamla kontor bygger Klarabo nu 23 nya lägenheter. Tio års byggande av bostadsrätter och hyresrätter kommer att förkorta kön avsevärt. I dag står drygt 50 000 i kö, många dock utan att aktivt behöva en ny bostad.
– Om man har en plan vet man vart man är på väg. För vissa grupper, unga vuxna och äldre, tror jag att vi praktiken kommer att kunna arbeta bort kön, säger Joakim Martell.