– Nu börjar det röra på sig och folk har börjat vakna till. Så idag blir det nog mycket, säger Mattias Karlsson, som jobbar på Återvinningscentralen, när GT är på plats.
Det pratas om rekord?
– Det tror jag nog att det blir.
Mattias Karlsson är inte fel ute med sina profetior. Åtminstone inte om man får tro Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) statistik. De räknar nämligen med att 42 000 ton förpackningar ska lämnas till återvinning under jul och nyår i Sverige. Det motsvarar nästan 20 miljoner sprängfyllda tomtesäckar på 60 kilo vardera. Rekord i hela landet alltså. Och inget pekar på att Gotland skulle gå emot den ökande rikstrenden.
– Absolut. Det blir mycket sopor efter julen, trots av vi inte har varit hemma. Men så har vi inte haft tid tömma innan jul heller, säger Maj-Britt Fahlin när hon dumpat sina lass i containrarna.
Hon är inte ensam om att ha kommit med bilen full.
– Det är väl kaosartat på alla återvinningsstationer i Sverige nu, säger Sofi Gudmundsson-Öström från Trelleborg. Hon har firat jul hos sin mamma på ön och fortsätter:
– Eftersom jag har med mig mammas skräp sen tidigare också, så är det väldigt mycket sopor.
Sorterar du som du ska?
– Det hoppas jag. Men ni har inte samma system som vi i Trelleborg, så det är lite stökigt, säger Sofi Gudmundsson-Öström.
Även Tina Persson har varit hemma på Gotland och firat med nära och kära.
– Det har varit jättemysigt. Jag och mina barn och min bror och hans barn tillsammans.
Och nu kastar ni skräpet efter julens fröjder?
– Absolut. Granen åker ut. Vi är noga med att allt hamnar på rätt ställe, säger hon.
Men så föredömligt duktiga är inte alla som kommer till återvinningen. Och det kan väcka irritation hos personalen. För under julen är det lika mycket att göra som en sommardag med alla turister. Så under måndagsförmiddagen är det knökat med folk.
– Överlag går det bra tycker jag. Men visst blir det fel ibland, så vi försöker vara behjälpliga och svara på frågor, säger Mattias Karlsson på Återvinningscentralen.
Är det nån som myglar när de slänger sina sopor?
– Det händer, ja. Att de försöker slänga matavfall och sånt i återvinningen. Men vi brukar hitta och ha koll på dem. Sen får de köpa en betalsäck, för det är i dessa den typen av sopor ska slängas. Det är inte roligt när man hittar en påse sopor bland plasten.