Om nyheten kommit ut en dag senare hade kanske GT:s läsare avfärdat den som ett aprilskämt. Ett opassande sådant, med tanke på den pågående coronapandemin. Den 31 mars berättade nämligen GT att Region Gotland erbjudits en virusdödarrobot i miljonklassen av EU, helt utan kostnad.
Efter några veckors funderande – och ett visst tvekade om det verkligen kunde stämma – bestämde sig regionen för att tacka ja.
Roboten kom till Gotland under senhösten. Det krävdes några reservdelar i form av rätt mjukvara för att få den redo, men sedan i början av december har den "bott" på infektionsavdelningen på Visby lasarett.
– Det var inte bestämt från början att vi skulle ha den. Men nu känns det ju som det mest logiska, med tanke på smittspridningen av främst covid-19, säger Carin Gustafsson, enhetschef på infektionsavdelningen.
När GT besöker vårdavdelningen har roboten bara varit igång i ett par dagar. Sjuksköterskan Pauline Mattsson är en av få som hittills hunnit få en introduktion i hur den fungerar och ska skötas. Hon kör den fram och tillbaka i korridoren med van hand, för att vara ny på detta.
– Tekniken att ta bort virus och bakterier med UV-strålning, eller UVC som det är i detta fall, är inget som är nytt inom sjukvården. Det som är "high-tech" är att det är en robot, säger Pauline Mattsson.
Och den numera Visbystationerade städroboten är en av tre i sitt slag i Sverige, och cirka 400 i hela världen.
– Det känns jättekul att vi har fått den. Jag tror att det kommer bli mycket vanligare med den här typen av maskiner framöver. Först som ett komplement som i dag, men kanske också som en avlastning, säger Carin Gustafsson.
När roboten (den ska ännu få ett namn av personalen) ska arbeta är den förprogrammerad på ett visst rum. Den tar sig fram på egen hand och in i rummet, och sedan stängs dörren. Om någon är i rummet eller skulle komma in, ska den stänga av sig eftersom strålningen är skadlig för människor.
Sedan tar det 5-15 minuter att städa ett patientrum beroende på vad man ställt in.
– Den städar allt, till och med väggar och tak. Vi städar fortfarande mekaniskt som tidigare, men skulle vi stå och skrubba väggarna så skulle det bli lång kö till akuten. Det är alltså inget vi kan göra, så är det bara, säger Pauline Mattsson.