En inventering efter regeringens PCB-förordning som infördes 2007 visade att hela kvarteret Stäven läcker det mycket giftiga ämnet PCB. 1973 förbjöds ämnet, som från 50-talet och framåt använts som mjukgörare i fogmassor, bland annat vid bostadsbyggen.
PCB hör till våra allra värsta miljögifter. Ämnet kan innebära risk för hälsan eftersom det samlas i människors fettvävnader. Därför kräver nu miljö- och hälsoskyddsnämnden åtgärder snarast.
Hade velat vänta
Gotlandshem ville av kostnadsskäl vänta och dela upp saneringen, men beslutet blev ett annat.
- Det handlar om ett så pass farligt gift, det värsta vi har. Det kan fortsätta läcka ut, säger Harrieth Lihnell (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
När de 23 huskropparna i kvarteret Stäven byggdes 1970 fogades alla skarvar med en massa innehållande PCB.
Nu måste fogmassan bort och även jordmassorna intill fastigheterna. När fogarna som även finns under marknivå ska bort måste jorden saneras. Gotlandshem ska även ta bort jord i odlingslotter och under sandlådor.
Detta blir en dyr affär för Gotlandshem. Saneringsarbetet ska ännu ut på upphandling, men man räknar med en kostnad på mer än 30 miljoner kronor.
- När man sprider så farliga ämnen över stora ytor blir det dyrt att sanera, säger Ethel Forsberg, förvaltningschef på Region Gotland.
Saneringsplan
Det rör sig om tiotusentals löpmeter fogmassa som nu måste bort, eftersom man misstänker att den kontinuerligt släpper ifrån sig PCB till omgivande luft och jordmassor.
Gotlandshem har fyra år på sig att utföra arbetet.
- Vi måste göra det här eftersom PCB är så pass giftigt, men det är på lång sikt och det är ingen akut hälsofara för de boende, säger Gotlandshems miljösamordnare Agneta Blommark.
Hon menar att det handlar om att få bort miljögiftet så att det inte senare ska hamna i kretsloppet och drabba kommande generationer.
- Det är klart att det här blir en stor smäll, konstaterar Lisbeth Ek, avdelningschef för uthyrningen av de 5 400 lägenheterna som Gotlandshem äger.
Hon menar att kostnaden för saneringen kommer att läggas på hyrorna men att något annat då kan få stryka på foten.