För den som vill fly verkligheten eller bara njuta av riktigt välgjord legokonst har Fenomenalen på Skeppsbron i Visby varit stället att befinna sig på under höstlovet. Där har nämligen en legoutställning med otroliga verk av gotländska legokonstnärer visats upp.
16-årige Loke Nordesjö är en av dem. Han är en av medlemmarna i föreningen Swebrick Gotland, som är en lokal filial till den nationella föreningen Swebrick. Det var Lokes pappa fick in honom på legospåret som mycket ung.
– Jag har både varit besökare av utställningen och ställer ut själv sedan något år tillbaka. Det är här jag har hängt på höstloven, helt klart.
Utställningen har både ett Gotlandstema och ett lite friare tema där byggarna får ställa ut verk som de färdigställt under året. Återkommande har under flera år varit en fyra kvadratmeterstor gotlandskarta, helt byggd i lego. I år har den fått landskapssymboler på sig.
– Några av byggena är kyrkor och andra landmärken från Gotland. Men också andra byggen från folk i föreningen som man valt att ställa ut. Gärna något som är nytt för i år. Många besökare återkommer varje år på utställningen, säger Loke Nordesjö.
Nytt för i år är också att föreningen håller en omröstning där Gotlands alldeles egen "landskapslegobit" ska röstas fram. Olika små delar av lego representerar olika symboler av Gotland. Brun är igelkott, grön är murgröna och så vidare. Urnan där man lämnar sin röst är självklart byggd av lego.
– Vi har ju ingen egen landskapsbit. Jag tror inte någon annan har en heller, men vi kom på att det måste vi ju ha. Så under veckan kan alla rösta på en av fyra legobitar.
Legobyggande har, bara under de senaste åren, gått från att vara en nördig hobby bland en liten krets till att välkomnas av hela Sverige. På bästa tv-tid har programmet "Lego masters" varje lördagskväll tittats på av närmare en halv miljon människor. Och nu vågar allt fler stå för sitt legobyggande, oavsett ålder.
– Programmet har verkligen gjort att fler intresserat sig. Men också har det gjort att den allmänna uppfattningen att "leka med lego" suddats ut och blivit ett sätt att skapa något kreativt. Det har blivit en konstform som blivit respekterad, säger Loke Nordesjö.
Erkännandet som lego fått som konstform i och med TV-programmet betyder mycket för honom, som själv använder byggandet som avkoppling.
– För mig har det varit ett verktyg, man kommer hem från skolan och lägger fokus på något annat. Ta fram kreativiteten och bygga sin egen bubbla.
Loke Nordesjö menar att fler nu vågar visa sina legobyggen. Vuxna, som tidigare byggt i smyg, vågar stå för sitt byggande.
– Innan Lego masters var det många som gömde sitt byggande. Men nu har folk kommit fram och nu är det coolt att bygga med lego. Det märks inte minst på sociala medier där folk delar med sig av lego. Man ser mycket mer lego, helt enkelt.