TV+text: Corona skjuter på öppnandet i sommar

40 grönskande kolonilotter med stugor och lusthus skulle ha öppnat för allmänheten i lördags. Men pandemin gör att odlarna och Region Gotland väntar och fortsätter hålla området stängt.

Balkansippor i mängd möter den som vandrar de välkrattade gångarna i kolonilottsområdet.

Balkansippor i mängd möter den som vandrar de välkrattade gångarna i kolonilottsområdet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-05-03 07:40

Bakom staketen leder välkrattade grusgångar genom ansade rabatter. Hyacinter står i full blom, medan kalla nätter och en sen vår har fått tulpanerna att tveka med att slå ut.

– Mitten på maj tycker jag är finaste perioden, säger föreningens ordförande Peter Olofsson och visar sin magnifika magnolia som när som helst slår ut i blom.

De 40 medlemmarna i öns äldsta kolonilottsförening, bildad 1912, köper visserligen sin lott, men marken ägs av Region Gotland och är klassad som parkmark. Det gör att den måste hållas öppen för allmänheten och sedan några år har regionen och föreningen en överenskommelse om att området måste öppnas sommartid.

– I fjol höll vi stängt på grund av pandemin. Det är många äldre här och det var inte så roligt för dem att behöva bli överraskade av folk, säger Kent Klintberg.

Vid grinden upplyser ett anslag om att hålla avstånd på grund av corona. Första maj till sista september var planen att i år kunna hålla öppet för allmänheten torsdag till söndag. Så blir det inte – öppningen i lördags uteblev. I väntan på att Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna förblir området stängt.

– Vi brukar ha mycket aktiviteter och det är tråkigt att vi har behövt ställa in, säger Peter Olofsson.

Pandemin stoppade även förra sommaren populära evenemang som växtmarknader och försäljning av kaffe och hembakade bullar, och saft, must och marmelad från kolonilotternas fruktträd.

Att ha öppet har varit ett tillfälle för kolonilottsodlarna att få visa sina smultronställen och vad de odlar. 

– Det har blivit mycket frågor om olika växter och om odling, men de flesta har mest gått omkring och tittat, säger Monica Fahlström.

Att bo i de små stugorna är förbjudet.

– Så är det inte på andra håll, där bor man och har vatten och el indraget, säger hon och berättar om koloniområden i exempelvis Göteborg med stugor på 60 kvadratmeter som mer blivit som privata sommarstugeområden.

Förhoppningen är ändå att kunna öppna området för besökare i sommar, så snart coronarestriktionerna medger. Då ska medlemmarna turas om att öppna och låsa grinden. De vädjar till besökarna att visa respekt, men gärna ta med sig fikakorg för att slå sig ner i "Gläntan" – den lott som föreningen äger och har möblerat med utemöbler.

– Bara man tar med sig sina sopor och håller rent och snyggt, säger Peter Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!