Knepet som ger David och Fanny billigast el

Elpriserna når nya rekordhöjder. Men priset varierar kraftigt över dygnet. Fanny Törnkvist och David Skoog köper när det är billigt, och sparar både pengar och miljö.

När elpriset är rekordhögt jagar Fanny Törnkvist och David Skoog bästa pris per timme. Allt sköts via en app i mobilen och de menar att de sparar både pengar och miljö, bland annat genom att diska när elen är billigast.

När elpriset är rekordhögt jagar Fanny Törnkvist och David Skoog bästa pris per timme. Allt sköts via en app i mobilen och de menar att de sparar både pengar och miljö, bland annat genom att diska när elen är billigast.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-12-10 12:05

Under hösten har elpriserna slagit rekord på rekord och uppvärmningskostnaden för främst öns villaägare har därmed skenat och blivit en dyr affär.

– I januari 2020 var snittpriset 34 öre per kilowatt. Nu i december är snittpriset 248 öre, säger David Skoog i Vibble, aktiv prisjägare för att pressa kostnaderna så mycket det går.

Genom att köpa per timme istället för att betala ett medelpris per dygn är detta möjligt. 

undefined
Fanny Törnkvist och David Skoog diskuterar ofta elpriset, och när maskiner i hemmet bör sättas på för att utnyttja elprisets variation maximalt.

För tre år sedan flyttade familjen, som också består av Fanny Törnkvist och parets två barn, från huset i Hörsne till villan med pendlingsavstånd på cykel till Visby. Villan i Vibble hade direktverkande elelement och en äldre luftvärmepump. Därmed var familjens plånbok som många andras direkt beroende av elprisets utveckling.

– Jag ville kunna styra vår el och köpa per timme, säger David Skoog och berättar hur han fick tips av en av sina energiintresserade bröder om det effektivare sättet att handla el på.

Modellen bygger på en app i mobilen, och en leverantör som talar om hur priset kommer att förändras på elmarknaden den närmaste tiden.

– Appen visar ett dygn framåt hur priset kommer att bli per timme. Då kan man se vilka timmar det är billigare och vilka som är dyrare, säger Fanny Törnkvist och berättar att familjen numera aktivt väljer när exempelvis husets diskmaskin och tvättmaskin ska köras.

undefined
När elpriset är rekordhögt jagar Fanny Törnkvist och David Skoog bästa pris per timme. Allt sköts via en app i mobilen och de menar att de sparar både pengar och miljö, bland annat genom att diska när elen är billigast.

Alla fönster har dessutom bytts mot nya med treglas, och flera av elementen har bytts mot nya smarta som kan kommunicera med elleverantören. Den gamla luftvärmepumpen har bytts mot en ny, som styrs i det trådlösa nätverket så att den kan slås av och på beroende på hur elpriset ser ut.

– En dag blåste det mycket och det var helg så att många industrier var stängda. Då kostade elen bara något öre per kilowatt, och noll öre i appen. Då passade vi på att ha städrace och köra torkskåpet, säger David Skoog och visar i sin mobil hur priset sedan den dagen i höstas har skenat brant uppåt.

undefined
I appen ser man elprisets kraftiga kurva uppåt, den kommande vintern blir dyr men går att spara på genom att utnyttja elen när det är bäst pris.

En begagnad surfplatta har köpts, för att alla ska kunna ha koll på priser och styra elkonsumtionen utan att behöva använda mobiltelefonen. Familjen har snabbt vant sig, och lärt sig att husets maskiner är dyrast att köra morgnar och kvällar, när alla andra i landet också konsumerar mycket el.

– Det är ingen stor förändring att vänta någon timme innan man startar till exempel diskmaskinen, men det gör stor skillnad för kostnaden, säger Fanny Törnkvist.

Om ungefär ett år hoppas familjen att få en ny smart elmätare installerad i huset.

– Då kommer vi att se åtgången i realtid, och det blir enklare att se om man har någon energitjuv i huset som man kan slå av, säger David Skoog och berättar att den långsiktiga planen är en elbil som laddas när elen är som allra billigast på dygnet.

Hans två bröder och en granne använder samma system för att köpa sin el, och de jämför ofta hur det går för dem.

– När det är höga elpriser skickar de skärmdumpar på olika grafer. Jag är inte manisk, men jag tycker att det är intressant. Kan man spara pengar och miljö är det värt det, säger David Skoog.

Han följer utvecklingen varje dag. 

– Just nu får vi vår ström från Harrsele vattenkraftverk utanför Vännäs i Västerbotten.

Trots rekordutvecklingen på elpriset är familjens kostnader för november i år inte högre än i fjol. 

– Ändå har det varit kallare i år och i fjol hade vi inte installerat ventilationsanläggningen, säger han.

undefined
Luftvärmepumpen ute styrs via appen, och står för husets mesta uppvärmning hos Fanny Törnkvist och David Skoog.
Familjens smarta tips

Genom att styra uppvärmningen på dygnet kan pengar sparas.

Klockan 23 till 07 på natten kan inomhustemperaturen och golvvärmen i badrummet sänkas, när man ändå sover.

När barnen är på förskolan kan temperaturen i deras rum sänkas, för att ställas in att vara varmare lagom till de kommer hem.

Genom att köpa smart elektronik med styrning via wifi, exempelvis diskmaskiner och tvättmaskiner, kan man starta dem när priset är som lägst på dygnet.

Långsiktigt är planen solpaneler på taket och en elbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!