Beskedet att Sverige får en ny reguljär förbindelse med Tyskland skapade oro hos Tullverket i höstas. Inte minst eftersom första hamn att angöra är just Visby.
– Aj, kände vi. För att vi inte har någon personal på ön. I dag är det en omöjlighet att vara på alla färjor som ankommer till Visby, säger Jonas Larsen, chef för planeringen av operativ personal för Tullverket kontrollenhet Öst.
En oro finns att kriminella ska använda linjen, som varje vecka angör Visby hamn, för sina syften.
– Inte bara för att tillgodose Gotlands behov utan som inkörsport, man kliver av i Visby och tar den vanliga färjan vidare. Alkohol, tobak, narkotika, och det förekommer säkert vapen också även om vi inte hittar så mycket sådant, säger han om vad som smugglas in över landets gränser.
Rederiet använder fartyget för passagerare i trafiken mellan Visby och Nynäshamn, samma båt går sedan vidare till Rostock. Jonas Larsen menar att blandningen av resenärer ombord försvårar tullens arbete.
– Det kan ske ett överlämnande av en person som reser från Rostock till Visby. Ha gärna uppmärksamhet ombord på båten, säger han och menar att tullen gärna tar emot alla typer av tips från resenärer om misstänkt smuggling.
I dag tvingas tullen planera sina insatser, med stickprovskontroller i Visby hamn, men har inlett ett nytt sätt att jobba.
– Vi har precis etablerat en samverkan med Kustbevakningen och polisen så att de kan biträda oss, säger Jonas Larsen och berättar att det kan krävas snabba insatser.
Ett samarbete finns också med tyska myndigheter och hamnen i Rostock, som om de ser något misstänkt genast slår larm. Tullverket har då svårt att hinna ta sig till Visby och färjans ankomst. I ett sådant läge kan andra myndigheter stå för insatsen.
Till jul är det rimligt att misstänka att införseln av alkoholhaltiga drycker ökar. Normen är tio liter sprit per person, något som i praktiken inte innebär så mycket. Den som blir stoppad kan hävda att man handlat för eget bruk och en planerad fest, vilket är fullt tillåtet. I södra Sverige finns ligor som satt i system att smuggla och sälja alkohol vidare i stor omfattning.
– Man fyller en buss med pensionärer och arbetslösa. Så får de mat och betalt för sin resa, och tar in sin ranson som man sedan säljer, säger Jonas Larsen.
I morgon: GA på plats vid tullkontrollen i söndags.