Släke. Ett problem både för de badsugna strandgästerna, men även för havsmiljön. Regeringen beslutade därför år 2009 om ett nytt bidrag för lokala åtgärder för att förbättra havs- och vattenmiljön i Östersjön och Västerhavet. Insatsen heter LOVA-bidraget och står för Lokala vattenvårdsprojekt. År 2019 fick 19 projekt LOVA-bidraget på Gotland för att skörda släke på gotländska badstränder, och en av de som arbetar med att städa stränderna är Ulf Smedberg.
– Det här är viktigt eftersom att det bland annat är en förutsättning för besöksnäringen på Gotland. En av de större anledningarna till att folk kommer hit är ju för tillgången till våra vackra stränder. Är stranden sunkig så är det ingen som vill bo eller komma tillbaka heller, säger Ulf Smedberg.
När GA träffar Ulf Smedberg en augustimorgon vid Gustavsviks strand är arbetet nästan klart. Släken är borttagen från strandkanten och sanden är ren från skräp. I 15 år har Ulf jobbat med att städa många av Gotlands mest välkända stränder, men det var inte förrän LOVA-stödet kom 2009 som han verkligen kunde börja finansiera sitt arbete.
LOVA är ett statligt bidrag finansierat av Havs- och vattenmyndigheten, och deras mål är att minska övergödningen i Östersjön och Västerhavet. Att få bort släken från stränderna är en metod som ger positiva resultat. Släke innehåller nämligen mycket näring som fosfor och kväve som i sin tur bidrar till övergödning av havet. När släken tas bort från stränderna blir syreförbrukningen mindre och vattnet blir friskare. Men allt slängs inte bort.
– Det är mycket näring i släken, och Östersjön är övergött, så när vi tar ut det ur havet så blir det bättre vattenkvalité, säger Ulf Smedberg och fortsätter:
– Mycket av det här används i jordbruket också, det som vi tar upp körs ut till gårdar och används som gödningsmedel. Som sagt så är det mycket näring i det och det är bra att det kan vara till nytta på annat sätt.
Ulf Smedberg börjar arbetet vid fyra på morgonen, innan alla badgäster kommit på plats. Planer på att sluta har han inte ännu och framöver vill han även lära kommande generation om arbetet.
– Vi försöker hålla en hög kvalité, men sen kan man inte bevaka varje grässtrå som kommer in. Jag kör på några år till även fast jag är pensionär eftersom att det är så kul, och förhoppningsvis tar min son över i framtiden för att fortsätta hålla Gotlands stränder rena.