Ulf har tröttnat på kampen mot snöhögen och regionen

När det snöar blir platsen utanför Ulf Widéns grind snabbt en upplagsplats. Högen växer och om han skyfflar bort den kommer den tillbaka. Det är fastighetsägarens ansvar att ploga sin trottoar. "Men det måste väl finnas en gräns?"

Ulf Widén har skottat bort snöhögen som plogats upp utanför hans grind tre gånger sedan snön började falla. Men så fort det snöat så återkommer den.

Ulf Widén har skottat bort snöhögen som plogats upp utanför hans grind tre gånger sedan snön började falla. Men så fort det snöat så återkommer den.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2023-12-03 07:00

November var den snöigaste i Visby sedan snösmockan 2016. Snöröjarna har fått kämpa hårt.

Villaägaren Ulf Widén har också kämpat med att hålla rent på sin trottoar. För det är så ansvarsfördelningen ser ut: Regionens entreprenörer plogar bilvägarna och fastighetsägarna ansvarar för trottoaren. 

Men den stora snöhög som plogats upp framför hans grind har han ingen lust att ta hand om. 

– Det måste väl finnas en gräns? Det måste vara fem kubik snö det här och det är kompakt och isigt, säger Ulf Widén. 

undefined
Ulf Widén äger ett par olika fastigheter vid lasarettet och vet att det är hans ansvar att ta bort snö på trottoaren. Men var går gränsen mellan snövall och upplagsplats? undrar han.

Det finns ingen tydlig gräns för hur stora plogvallar kan bli, enligt Simon Hoffman, enhetschef på regionens fordon- och anläggningsenhet. 

– Det är jättesvårt. Behovet av att göra sig av med snö i trånga utrymmen ökar ju mer det snöar, säger han. 

Ulf Widén har bott på Vikingagatan i 20 år och det var först i fjol som problemet uppstod. I samband med förra årets sista snöfall trycktes en snöhög upp mot grinden så att det blev skador på den. 

undefined
Förra vintern gick Ulf Widéns grind sönder på grund av snöhögen som trycktes in av snöröjarna.

– Jag kontaktade regionen då och de tog på sig det. Så jag tänkte att vi hade en tyst överenskommelse om att vi inte lägger upp snö här.

Men i år har han redan skottat bort högen tre gånger. Efter att först ha hänvisat till hans ansvar som fastighetsägare, vänder regionen på klacken när de får en bild på hur högen har vuxit. 

"Den vall som någon snöröjare har byggt upp enligt den bild som du bifogar anser vi inte heller är lämplig, speciellt också eftersom högen placerats i en korsning", skriver en tjänsteman i ett mejl och meddelar att högen kommer att tas bort nästa morgon. 

I stället växer högen.

undefined
Snöhögen hade blivit större dagen efter att tidningen hälsat på.

– Nu kan jag knappt se över den om jag står jämte den, det är en trafikfara, säger Ulf Widén. 

Regionen påpekar att du skulle kunna sätta upp en skylt på din grind för att markera att det är en utfart där, vore inte det lämpligt? 

– Jo, tanken har slagit mig. Men det här har funkat i alla år, problemet uppstod först förra året. Så det här är ett handhavandefel.

Simon Hoffman är inte insatt i det specifika ärendet, men tror att en delförklaring kan vara att de fick in nya snöröjare förra vintern. Han håller med om att det ska räcka att påtala problemet och säger att regionen får prata med entreprenören. 

– Vi har alla entreprenörer ute och de har fullt sjå att hålla alla vägar farbara. Nu har vi uppehåll så förhoppningsvis ska de hinna få undan snön, säger han.

Fastighetsägarens ansvar

Region Gotlands föreskrifter om gångbanerenhållning 4 §: "Det åligger fastighetsinnehavaren att snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken och vid halka skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller att vidta andra åtgärder för att motverka halka. Det åligger också fastighetsinnehavaren att sopa upp sand från gångbaneutrymmet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!