För ett par år sedan började arbetet med att lösa lokalerna för bland annat akutmottagningen som var trångbodda. Olika förslag på barack-lösningar fördes fram och anbud begärdes in. När man vänt och vridit på olika möjligheter blev det Moelven byggmodul AB som hade den bästa lösningen.
– Det här är inte en barack, är Robin Sjölin från Moelven noga med att poängtera.
Numera kallas den havspaviljongen, en något värdigare beteckning på de värmlandsbyggda modulhusen i trä som fogats ihop och fått en bruttoarea på över 2 500 kvadratmeter. Förra veckan visade lokalstrategen Kajsa Holmström bygget för enhetschef Åsa Bendelin, som ska husera där efter sommaren.
Byggnaden reser sig i fem våningar efter att man staplat de små byggbitarna på 12,5x3,6 meter på varandra eller bredvid.
– Det är inte tillåtet att ta större volymer på lastbilen. 4,5 meter på höjden är max på vägen, säger Robin Sjölin.
Modulerna, som företaget kallar byggbitarna, kom redan i höstas och har lagrats på Österby.
– Vi ville inte ta risken att vädret eller annat skulle göra att vi stod där utan modulerna, säger Robin Sjölin.
Det tog åtta dagar att montera modulerna men även om de är rejält förberedda, behöver en del göras.
Varje modul är till stor del inredd. I ett utrymme står en toalettstol och ett handfat installerat och klart. En hållare för en plastflaska sitter ovanför och väntar på att bli fylld med flytande tvål. På väggen är klädhängare fastskruvade. Alla elkontakter sitter uppe liksom ventilationsledningar och vattenrör.
– Vi sätter upp ett innertak som kommer att dölja allt som syns däruppe, säger Robin Sjölin och pekar på en mängd rördragningar.
Han förklarar att det mesta görs färdigt i förväg i fabriken men att allt måste kopplas ihop till en enhet på plats. En grön tejp löper längs väggar och golv.
– Det är en markering för var de olika modulerna har satts ihop.
En del golv har redan fått plastmattor men i korridorerna ska skarvarna ännu döljas.
De flesta rummen i paviljongen är små men det går att foga ihop flera och ta bort väggen emellan, vilket har gjorts på några ställen.
Paviljongen är placerad några meter från lasarettets huvudbyggnad, ungefär där barnavdelningens lekplats låg. När allt är klart kopplas byggnaderna ihop och ska fungera som en enhet.
– Här kommer vi att göra i ordning en ”läkplats” när byggarbetena är klara, berättar Kajsa Holmström.
Enligt avtalet ska slutbesiktningen göras vecka 28, andra veckan i juli.
En utlösande faktor till hela projektet är att akuten är trångbodd. Integritet och sekretess för patienterna är inte tillfredställande som det ser ut just nu. En annan viktig verksamhet som sjukvårdsförvaltningen vill ha utrymme för är PCI-verksamhet, som ska göra det möjligt att öppna förträngningar i blodkärl utan att gotlänningar ska behöva åka till fastlandet. När verksamheterna flyttat in i havspaviljongen kommer de utrymda lokalerna att byggas om och anpassas till dessa behov.
Efter tio år är dags att flytta igen. Då går havspaviljongens tillfälliga bygglov ut och allt plockas ner igen. Byggnaden, som ägs av regionen, skulle däremot duga för lång tid framåt men hindret är gällande bygglov. Det kan förlängas men bara några år.
Syftet med paviljongen är att vinna tid för att planera och bygga ut lasarettet.