Två nya gravar hittade vid Visby flygplats

Gravar från järnåldern har hittats i samband med undersökningar för en rondell och cykelbana vid flyget. "De är från strax innan eller efter kristi födelse", säger arkeolog Johan Nordeäng.

Arkeolog Johan Norderäng från Gotlands museum visar det frilagda gravröset strax innan flygplatsbyggnaden. Nu blir det Region Gotland och länsstyrelsen som avgör om det  ska grävas ut eller inte.

Arkeolog Johan Norderäng från Gotlands museum visar det frilagda gravröset strax innan flygplatsbyggnaden. Nu blir det Region Gotland och länsstyrelsen som avgör om det ska grävas ut eller inte.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-03-05 15:36

Vid infarten till Visby flygplats vill Region Gotland anlägga en ny rondell, för att underlätta trafiksituationen ska den också förbindas med själva flygplatsen med en cykelled. Det var i samband med den arkeologiska förundersökningen för cykelbanan som två gravar från järnåldern under torsdagen kom i dagen.

undefined
Arkeolog Johan Norderäng från Gotlands museum visar det frilagda gravröset strax innan flygplatsbyggnaden. Nu blir det Region Gotland och länsstyrelsen som avgör om det ska grävas ut eller inte.

– Här har vi en rundel, som här går ihop i en mycket större, säger Johan Norderäng från Gotlands museum som ansvarar för grävningen.

Han berättar att det under 1700- och 1800-talen var vanligt att gravar skövlades och att föremålen såldes till samlare. De två som begravdes kan också ha kremerats, och då finns bara ett mindre keramikkrus med de brända skeletten kvar under stenrösena.

undefined
Johan Norderäng berättar att området har flera hundra kända gravar från järnåldern och att han nu kommer att skriva en rapport för att dokumentera de två nya som hittats.

Att gräva ut dem för att ta reda på vad som döljer sig där blir kostsamt, och i så fall en fråga för Region Gotland och länsstyrelsen.

– Från museet skriver vi en rapport, sedan får regionen fundera på vad de vill göra. Om de vill fullfölja och bygga cykelbanan just här måste gravarna grävas upp, säger Johan Norderäng och berättar att det är länsstyrelsen som beslutar om ingrepp i en fornlämning.

undefined
Arkeolog Johan Norderäng konstaterar att det handlar om betydande belopp om de två gravarna ska grävas ut.

Gravarna ingår i det mycket stora område från järnåldern som heter Annelund.

– När man gjorde vägen in till flyget hittades 40 till 50 gravar som togs bort. Under 1960-talet gjordes nya undersökningar och över 400 gravar rekonstruerades, säger Johan Norderäng och visar området där besökare kan vandra runt i gravfältet.

undefined
En rondell vid infarten ska förbindas med en ny cykelled in till flygplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!