Hållbarhet tycks vara i tidens andra. För när det var dags för UF-mässa på Wisby strand hade många av de 47 utställarna just återbruk och hållbarhet som nyckelord för sina verksamheter. Ett av dessa är Senzy Bags UF. De köper in gamla läderväskor, behandlar och fräschar upp. Målet är att minska på nyproduktionen av väskor.
– Vi gick till oss själva och insåg att det är svårt att hitta väskor. Då tänkte vi att vi tar på oss det jobbet, säger Nora Fredriksson.
Tillsammans med parallellklasskompisarna på Samhällsprogrammet, Maja Lundin och Älva Jacobsson, har de åkt runt till olika second hand-butiker på Gotland för att köpa in begagnade väskor och även handlat på olika sajter online.
– Det tar lite tid, men vi vill lägga den tiden, säger Nora Fredriksson.
Ett annat UF-företag som satsar på hållbarhet är Blomsterbygget, vars affärsidé är att bygga blomlådor på gotländskt spillvirke från byggen.
– Det har varit ganska lätt att få tag på virke, men vi har också föräldrar i branschen, säger Annelie Bengtsson Svensson.
Till vardags håller hon och kollegan Meja Olin till på omvårdnadsprogrammet, men har slagit sina kloka huvuden ihop med Melker Nilsson på byggprogrammet som tillverkar lådorna.
– Vi möttes via en gemensam kompis, det var egentligen en slump att det blev vi, säger Meja Olin.
Melker tillägger:
– Vi möttes precis innan vi skulle dra igång.
Återbruk är också nyckelord hos UF-företaget Purescent. Hotell och turism-eleverna Matilda Mathsson, Alva Nyström, Emma Weinebrandt och Kaylie Moens företagsidé är att samla ljusstumpar och glasflaskor och burkar eller dylikt. Efter viss skärning, slipning, smältning och doftsättning är sedan resultatet nyproducerade doftljus.
– Vi har fått ljusstumparna från privatpersoner och kyrkor, främst från privatpersoner, säger Alva Nyström.
Ljusstumparna skiftar i färg och det gör så även de färdiga produkterna. I deras monter syns sånär som regnbågens alla färger. Just dessa nyanser är dock en slump.
– VI kommer aldrig kunna garantera att vi får just det här färgen igen, säger Emma Weinebrandt och pekar på ett av ljusen, namngivet sommar-äng.
Avkopplande och lugnande ämnar ljusen att vara och till det används eteriska oljor.
– Dofterna har vi gått efter vad folk vill ha. Vanilj till exempel, den har helt sålt slut i dag, säger Matilda Mathson.
Efter mässan var det dags för prisutdelning i en mängd olika kategorier, där den kanske mest eftertraktade är titeln ”Årets UF-företag”. Motiveringen från juryn löd: ”Med en tydlig affärsidé och vision kommer vi att få se mycket av dessa unga ambitiösa entreprenörer. En tydlig produkt som förenklar vår vardag, är lättsåld och omtyckt. Företaget har på ett professionellt sätt nått ut brett på marknaden.”
Titeln kammades hem av Sockerbolaget UF, som också vann pris i kategorierna årets vara, årets affärsplan och årets hantverkare. Bakom företaget står Ellen Nyrot och Mia Samuelsson och affärsidén är att tillverka och sälja färdig sockerlag. Redan nu finns produkten att köpa i en handfull butiker i Visby.