Efter att okända ungdomar skapat otrygghet för boende i Vitkålen startade Gotlandshem tillsammans med polisen det gemensamma samarbetet ”Trygga trappan”.
– Det är inte narkotikahandel, utan handlar mer om skadegörelse, säger Åsa Wackelin Flanking, chef för trygghet hos Gotlandshem.
Vad eller vilken typ av skadegörelse det handlar om vill hon inte säga, mer än att någon vid några tillfällen har försökt att sätta eld på föremål i gemensamhetsutrymmen.
För att sätta stopp för stöket i området aktiverade Gotlandshem den 25 april konceptet ”Trygga trappan”. Alla hyresgäster informerades, och lappar sattes upp i trappuppgångarna.
– Vi vill sätta stopp innan det blir en stor grej, säger Åsa Wackelin Flanking och berättar att Gotlandshem till hundra procent samarbetar med polisen, som sedan dess patrullerar mer aktivt i området.
Socialtjänsten är i nuläget inte inkopplade.
– Vi vet inte vilka ungdomarna är, säger Åsa Wackelin Flanking.
En tillfällig förändring är att trapphusen inte längre är offentlig plats, och att låssystemen i entrédörrarna har setts över.
– Normalt är trapphusen ett offentligt rum, nu får du inte vistas där annat än som hyresgäst, eller för att besöka någon som bor där, säger Åsa Wackelin Flanking.
En annan åtgärd för att öka tryggheten för de boende i kvarteret Vitkålen är att öka belysningen i området under kvällstid.
– Det är ungdomar som stökar runt, och det vill vi få stopp på, säger hon och berättar att skolor i området har informerats.
En annan del handlar om att se till att hyresgäster inte förvarar skrymmande saker i trappuppgångar och källare. Gotlandshem har haft möte med räddningstjänsten kring detta, och sett över samtliga kvarter på ön.
– Om det skulle hända något måste utrymningsvägarna vara fria.
För Gotlandshem är det andra gången man aktiverar ”Trygga trappan” sedan samarbetsformen med polisen infördes. Åsa Wackelin Flanking menar att alla nu kan vara delaktiga, för att hjälpas åt att stävja brott och busliv i kvarteren.
– Jag tycker att man ska vara vaken och ha uppmärksamhetsglasögonen på sig. Ser man något som är annorlunda, då ska man ringa polisen och berätta vad man sett, säger hon.
Vitkålen har tidigare haft problem, bland annat med eldning utomhus i containrar och i en trappuppgång där en barnvagn sattes i brand.
– Vi vill att det ska vara lugnt och tryggt i våra områden, det gynnar alla.