Passagerarfärjan S/S Hansa förliste efter att ha torpederats av den sovjetiska u-båten L-21 den 24 november 1944. Vid katastrofen omkom 84 personer och två överlevde. Under tre dagar har nu stiftelsen Voice of the Ocean tillsammans med gotlänningarna Lars Kruthof och Jakob Ringbom genomfört nya undersökningar vid fartyget som ligger på 100 meters djup mellan Visby och Nynäshamn.
Inför de nya undersökningarna vid vraket har stiftelsens fartyg Ocean seeker utrustats med undervattensdrönare med kamera. Med den har en stor mängd bilder tagits av vraket de senaste dagarna. När bilderna fogas samman framträder en unik helhetsbild av vraket.
– Vi får en överblick av hela fartyget som aldrig har visats tidigare, säger Jakob Ringbom som började intressera sig för vraket för 15 år sedan.
Bilderna kommer att ligga till grund för en ny utställning om Hansa som ska visas på Gotlands museum sommaren 2024.
På bilderna syns det tydligt hur fartyget är sprängt i två delar som ligger 35 meter från varandra.
– Förödelsen ombord är mycket större än vad jag kunnat förutse, säger Jakob Ringbom och berättar att exempelvis hela restaurangavdelningen är borta.
Under undersökningarna fick han prova på att hålla i kontrollen till drönaren.
– Det var en märklig upplevelse att köra undervattensdrönare på min farfars gamla arbetsplats. Min farfar hette Jens Ringbom och var lättmatros ombord, säger Jakob Ringbom.
Även Lars Kruthof har en släkting som var med på fartyget då det sjönk.
– Han var förste styrman, Sune Nordström, vi var släkt på långt håll, säger Lars Kruthof som till vardags arbetar som programansvarig på Gotlands Museum.
Lars Kruthof har genom sin forskning om vraket sökt upp anhöriga och intervjuat dem inför den kommande utställningen.
– En av de starkaste berättelserna var när jag intervjuade min släkting Åke Nordström och hur han berättade om den här dagen då hans far omkom.
Hans mamma var höggravid och Lars Kruthof berättar att tidningen kom hem till dem och ville ha bilder.
– De nästan slet ut bilder ur fotoalbumet, berättar Lars Kruthof och fortsätter:
– Han berättade om händelsen för oss och sa att "Nu har jag fått ett avslut", det är något vackert i det. Det har varit tungt att lyssna på människors sorg. När man ser bilderna tänker jag på alla vars kvarlevor finns på den här platsen. Man får nästan en relation, som att man känner dem, det är speciellt, säger han.
Under onsdagen tog besättningen på fartyget Ocean seeker även med sig en blommor från anhöriga och lade ned på vattnet för att hedra de som omkom.
– Gotlandsbolaget och sex eller sju familjer kom hit för att lämna blommor som vi tog med, säger Lars Kruthof.
Undersökningarna har gjorts med stor respekt för de omkomna och deras släktingar. Inga föremål har tagits från platsen och inga bilder eller filmer som visar eventuella kvarlevor kommer att publiceras.
– Vi rör inget, en liknelse kan vara att man går på en kyrkogård, säger Björn Hagberg från stiftelsen Voice of the Ocean.
Nu ska allt material sammanställas för att sedan visas i den nya utställningen.
– Vi tänker att vi ska lyfta olika perspektiv, det mänskliga, sorghanteringen och fartygets historia. Fartyget var en stor del av den gotländska folksjälen. Hansa var Gotlandsbolagets slitvarg, säger Lars Kruthof.