Unika huset i innerstan till salu: ”Exklusivt skick”

Flitiga besökare på bostadssajter har i dagarna kanske hajat till – för nu säljs ett medeltida hus precis vid packhusplan i Visby innerstad. "Marknaden får sätta priset", säger mäklaren Lisa Jansdotter Svanlund.

I källaren ryms vinbaren Volare.

I källaren ryms vinbaren Volare.

Foto: Thomas Diös

Visby2024-08-22 05:00

Clematishuset, som det kallas, har rötter från 1200-talet. Innanmätet i huset avslöjar dock inte att det rör sig om ett medeltida hus. Där har det istället renoverats till en modern bostad av nuvarande ägarfamilj, som köpte byggnaden år 2009. 

Huset består av tre plan, på de översta två finns själva bostaden och i källaren, där medeltidskrogen Clematis tidigare huserat, finns idag vinbaren Volare. 

Namnet på byggnaden etablerades redan på 1920-talet, enligt Riksantikvarieämbetet. Då tog nämligen föreningen Gotlands Fornvänner över fastigheten, och då var den västra fasaden helt övervuxen av en klematis.

1963 iordningställdes byggnaden och fick ett utseende som mer liknar dagens, bland annat via att en hög mur som omgärdat byggnaden delvis revs och blev betydligt lägre. Den står fortsatt kvar idag. 1966 förklarades fastigheten som byggnadsminne. Lisa Jansdotter Svanlund, mäklare på Skeppsholmen Sotheby's,  berättar att det är det äldsta huset hon förmedlat. 

– Jag har läst in mig ordentligt och forskat. Man tror att det byggdes år 1230. Det har man respekt för, säger hon.

Fastigheten har inget utgångspris, och några jämförande försäljningar är svåra att hitta. Priset förblir därför ovisst fram till en eventuell försäljning.

– Vi har sagt att marknaden får sätta priset på denna raritet, det finns inget jämförbart i det här exklusiva skicket, säger Lisa Jansdotter Svanlund. 

undefined
Nuvarande ägare har renoverat huset sedan de tog över 2009.
undefined
Två takterrasser finns i bostaden.
undefined
Utsikten vetter mot packhusplan.
undefined
Vissa saker avslöjar att det faktiskt rör sig om ett medeltida hus.
undefined
Volare i källaren.
undefined
Packhusplan och Clematishuset är en välkänd vy i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!