På Wisbygymnasiet är drygt 90 procent av lärarna behöriga och legitimerade. Det gör att skolan utmärker sig jämfört med rikssnittet på 77,6 procent.
– Jag tror att vår skola lockar många lärare. Vi är en oerhört bred skola, vi har många program. Många vill komma och jobba hos oss för att de vet att de får en stor blandning av elever, säger biträdande rektor Jane Ahrling.
– Det är kul att gå till jobbet. Jag har jättebra kollegor, personalen är kompetent, säger Tobias Forsberg, som är lärare på vård- och omsorgsprogrammet.
Wisbygymnasiet sticker även ut när det kommer till personalens låga sjuktal. Wisbygymnasiet har som mål att sjuktalen inte ska överstiga 4,5 procent. Under första halvåret låg den siffran på drygt två procent.
– Jag tror att en bidragande faktor är WG-tiden, då vi har friskvård tillsammans. Det kan handla om allt från att gjuta i betong till att dansa salsa och merengue. Vi gör saker ihop, det tror jag är en friskvårdsfaktor, säger Jane Ahrling.
Men svaret är inte svartvitt. En bidragande faktor, tror Tobias Forsberg, är att det är svårt för en lärare att sjukskriva sig.
– Jag bävar för om någon ska bli sjuk hos oss. Vi vårdlärare har bara en behörig vikarie och den personen är upptagen av Kompetenscentrum, säger han.
Jane Ahrling instämmer.
– Det är jättesvårt att hitta vikarier. Vi har ingen vikariepool på gymnasiet. Så om jag är sjuk är mitt jobb kvar, det är ingen som går in och gör mina moment. Sedan vill jag som lärare vara med eleverna, de behöver sina lektioner, säger hon.
– Man märker snabbt när en yngre vikarie utan behörighet kommer in. Komplexiteten i lärarens vardag tar tid att lära sig, fyller Tobias Forsberg i.
Han har arbetat som lärare i ungefär tio år. Under den tiden har rollen förändrats på gott och ont.
– Det har blivit mer och mer administrativt. Undervisandet får ta stryk, säger han.
– Vi gör det vi är ålagda att göra och jag hoppas inte vi gör mer, för vi gör tillräckligt, konstaterar Jane Ahrling.
– Vi får inte komma bort från vårt främsta uppdrag, att fostra goda medborgare. Vi ska få ungarna att bli schyssta människor som klarar sig i livet, fortsätter hon.
På Gotland finns det två gymnasieskolor. Förutom den kommunala finns även det privata Gutegymnasiet. Där är antalet behöriga och legitimerade lärare endast 32 procent.
– Tyvärr var 2018 ett år då vi hade många lärare som inte var legitimerade. Det var och är flera av dessa som är i sin utbildning samt att några är yrkeslärare där legitimation inte är ett krav så därför blir statistiken inte helt rättvis. Självklart så är det alla skolors mål att ha fullständig behörighet bland lärarna där det är ett krav, vilket vi även jobbar för att få till, säger rektorn Therese Ljungman och fortsätter:
– Vi har en femårsplan där vi vill öka behörigheten på skolan och flertalet av de som saknar legitimation i dagsläget är i utbildning så vi räknar med att ha fullständig behörighet där det krävs inom fem år.
Hur påverkas skolan av få legitimerade lärare?
– Trots att alla våra lärare inte har en legitimation har de kompetensen att kunna undervisa eleverna i sina ämnen.
Det ställer krav på mig som rektor att kontrollera betygsättningen samt uppföljning av undervisningen under kursernas gång. Jag anser att vi har otroligt duktiga pedagoger i vår verksamhet som jag har fullt förtroende för.