Unikt fynd hittat på domkyrkans vind

Ett unikt fynd har hittats i Visby domkyrka. Föremålet kan kopplas till Hansatiden när kyrkan tillhörde tyska köpmän. "Ett belägg för Gotlands betydelse internationellt", säger kyrkorådets ordförande Inger Harlevi.

Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, Inger Harlevi, kyrkorådets ordförande, och möbelsnickaren Gunnar Lundgren.

Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, Inger Harlevi, kyrkorådets ordförande, och möbelsnickaren Gunnar Lundgren.

Foto: Clara Wasell

Visby2024-04-23 20:00

Under måndagen skickade Visby domkyrkoförsamling ut ett mystiskt pressmeddelande där de skrev att de skulle presentera ett föremål ”vars unicitet tidigare varit okänd”. Fyndet visade sig vara den så kallade S:t Peters kistan från Hansatiden, då Visby var en viktig handelsstad.

– Det som är unikt är att vi nu fått bekräftat att kistan är lika gammal som domkyrkan själv, säger Inger Harlevi.

Enligt henne är fyndet ytterligare ett belägg för domkyrkans betydelse i en internationell kontext. Genom gamla dokument visste man att kistan existerade, men inte att den fanns i Visby.

– Vi vet att det fanns en kista i kyrkan som användes för handelsdokument. Den skulle ha fyra lås, ett för Visby, ett för Lübeck, ett för Soest och ett för Dortmund. Två gånger per år behövde företrädare från städerna samlas för att kunna lägga ner och ta upp dokument ur kistan, berättar Inger Harlevi.

undefined
Kistan står just nu uppe på domkyrkans vind.

Kistan i fråga står i skrivande stund uppe på domkyrkans vind och upptäcktes av Gunnar Lundgren, historieintresserad, möbelsnickare och domprosten Anna Lundgrens make, som tyckte att den såg speciellt gammal ut. Vidare kontaktades Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum, för att hjälpa till att datera det nya fyndet. 

Genom att undersöka materialet kom man fram till att kistan är tillverkad av ett träd som fälldes runt 1240. 

– Det här är sensationellt, både dateringen, att den finns kvar och är belagd i historiska dokument. Det är tre saker som vi alltid har problem med inom arkeologin. Ofta hittar vi prylar vi inte kan knyta till någonting, säger Per Widerström.

Tack vare tidigare kunskap menar han att kistan utgör en viktig pusselbit i historien. Det tycker även Inger Harlevi.

– Det här kommer verkligen sätta fart på Hansahistorikerna, konstaterar hon glatt.

undefined
Fyndet visar på Visby domkyrkas betydelse under Hansa-tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!