För ganska exakt tre år sedan stod brandmästare Henrik Johansson och pekade, på en bild i GT. Rubriken var "Nytt övningsfält planeras i Visby".
– Jag fick i uppdrag att se på en miljöanpassad övningsplats. Det skulle gärna vara nära Visby brandstation och jag tänkte på de gamla Korpen-fotbollsplanerna. Efter en diskussion med regionen gick de med på det och sedan gick jag ut i media. Efter det tog det tio minuter, tror jag, sedan ringde en Peter Malkan.
Han, Malkan alltså, är programansvarig inom bygg och anläggning på Wisbygymnasiet. Då, för tre år sedan, hade han fått en idé.
– Det där ska vi bygga, tänkte jag direkt! Jag hade inte ens pratat med kollegorna när jag ringde Henrik, men de var positiva också. Från skolans sida får vi sällan chansen att göra nåt sånt här.
Numera är de som ler och långhalm de där två. Eller ja, Peter ringer åtminstone och stör Henrik om bygget hela tiden, verkar det som, även om den sistnämnde råkar vara på semester.
Ungdomarna, som är vana vid mer temporära projekt, är också med på noterna. Eller som byggeleven Albin Nordahl uttrycker det:
– Man blir mer motiverad när man vet att det inte ska rivas.
Enligt Peter Claeson, gymnasielärare inom anläggning, är det fler än eleverna som gynnas:
– För branschens framtid är det bra att vi får bygga något på riktigt. Det är många elever som kommer få chansen att vara med här, under flera år, säger han.
Apropå branschen; hur funkar det här, med tanke på offentlig upphandling och konkurrens?
Det ska inte vara något problem, säger de inblandade.
– Tidigare har vi till exempel anlagt banor på Gotland Ring, men sånt får vi inte göra längre, vi får inte bygga åt privatpersoner. Däremot går det bra inom samma organisation, så vi behöver hitta projekt inom Region Gotland. Just det här bygget får vi göra, vi har haft jurister som har kollat på det, berättar Peter Malkan.
Byggbolagen var för övrigt måttligt intresserade ändå, med tanke på budgeten.
– Vi får 2,4 miljoner för det här. Bolagen skulle ha fyra miljoner bara för att gjuta den första bottenplattan.
Dessutom var det ju det där med framtida arbetskraft.
– Vi har byggt åt regionen tidigare och företagen var bara jättenöjda, för de fick ut så pass bra elever efter det. Samma sak blir det här, säger Peter Malkan.
Räddningstjänsten är också positiva, eftersom de får ett nytt övningsfält inom budgetramarna. Det kommer ta något längre tid, när Wisbygymnasiet bygger, men de "får mycket för pengarna".
En anläggning i miljömässig toppklass, är tanken.
– Vi måste ju öva på olika sätt och vi vill ta hand om det släckvatten vi använder då. Vi eldar med miljövänligt bränsle, men det kommer ändå ut olika rester i släckvattnet. Det pumpas då vidare till reningsstationer och sedan, när det är rent, till en bassäng. Vi får dessutom möjlighet att öva i "riktiga" lägenheter, det har vi inte kunnat tidigare, säger Henrik Johansson.
Projektet har redan väckt ett visst intresse, berättar han:
– Det ringer andra räddningstjänster från fastlandet, som vill komma hit och kolla.
Omkring 2027-2028 ska allt vara klart. Vid det laget kommer många årgångar av bygg- och anläggningselever ha varit inblandade.
En som är det redan nu, vid namn Edvard Pettersson, säger så här:
– Det är roligare att vara här än i skolan. Man får se exakt hur det är i verkligheten och man tar det lite mer på allvar.