Uppfinningsrikedomen gav dem skapliga priser

Caroline Andersson och Tommy Lindvall har nominerats till Gotlands två Skapakandidater och kan gå till final vid Tekniska mässan den 4 oktober. Hon för en smart spännbandsuppfinning, han för rörliga stallgolv.

Tommy Lindvall. Hans arbete med att skapa hälsosamma, mer lättskötta golv i djurstallar kan nu leda fram till pris i riksfinalen om Skapas utvecklingsstipendium. Foto: Robert Gahnfelt

Tommy Lindvall. Hans arbete med att skapa hälsosamma, mer lättskötta golv i djurstallar kan nu leda fram till pris i riksfinalen om Skapas utvecklingsstipendium. Foto: Robert Gahnfelt

Foto: Robert Gahnfelt

Visby2011-07-13 04:00

Caroline Andersson har tidigare belönats med silver i riksfinalen för UF-företagare. Nomineringen i går till Framtidens innovatör innebar ett plus på 5 000 kronor i kassan. Men om hon vinner riksfinalen blir hon en av tre som delar på 150 000 kronor.

Caroline berättar att uppfinningen växte fram hemma i pappas åkeriföretag. Den lösa delen av spännbandet som alltid fladdrar omkring borde gå att sätta fast, tyckte hon.

- Särskilt eftersom det oftast blev jag som fick knyta bandet. Så jag tänkte att det ska vi göra något åt.

Och det gjorde hon så pass bra att det kommer att börja tillverkas och säljas. Men någon satsning på att bli uppfinnare "på riktigt" tycks hon inte ha. Inte ännu i alla fall.

- Det här har varit häftigt att hålla på med. Och att utveckla en idé till en färdig produkt var verkligen jättestort. Fast jag är inte tekniskt lagd alls egentligen, säger hon och avvisar alla tankar på att plugga och satsa på att bli uppfinnare.

Men Ellinor Dahl på Almi lovar att hon kommer att presentera ett och annat förslag på vidareutbildning som kan passa Caroline...


Rörliga golv
Tommy Lindvall, Kvie i Ekeby, har prisats förr för sina uppfinningar inom ämnet rörliga golv i djurstallar. Uppfinnandet startade på 90-talet och i dag har familjeföretaget 28 patent fördelade på lika många länder i hela världen. Senaste uppfinningen är ett självrengörande golv för mjölkkor.

- Golvet rör sig genom djurets egen vikt och skrapas rent. Dels är det arbetsbesparande i och med att man inte behöver göra rent golvet för hand, dels, och framför allt, är det en förbättring för kornas juverhälsa. 60 procent av alla kor lider av juverinflammation. Med ett rent golv minskar inflammationerna.


980 000 kronor
Det självrenande golvet ska nu monteras i stor skala i Indien.

- De som har köpt golvet ska bygga ett stall för 10 000 kor, berättade Tommy Lindvall när han i går var kallad till Almi för att ta emot nomineringen för årets utvecklingsstipendium. Om han går vidare till riksfinalen är han med och delar på 980 000 kronor.

- Hittills har företaget visat röda siffror men förhoppningen är att vi ska gå med vinst nästa år, säger Tommy Lindvall, som delade glädjen med döttrarna Peg och Katja som svarar för marknadsföringen av produkterna över hela världen.

De har också varit med om att utveckla ett monterings- och paketeringssystem för produkterna efter välkänt mönster från ett svenskt möbelföretag. Platta paket är vad som gäller och monteringen ska vara så enkel att bonden/företagen själv ska kunna montera det köpta.

Priserna delades ut i går av Almi Gotlands ordförande, landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Tommy Lindvall, Moving Floor AB, nomineras till Skapas utvecklingsstipendium för utvecklingen av det självrengörande liggbåset för kor.
Caroline Andersson nomineras som Gotlands kandidat för 2011 års framtida innovatör: för produkten spännbandsklämman som hon utvecklat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om