Wisbygymnasiets aula fylldes två gånger under tisdagsförmiddagen, först med gymnasieelever från årskurs ett, därefter med Södervärnsskolans årskurser 6– 9. På scenen fanns representanter för samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund, och i salongen stod läraren Erik Wennström beredd med frågor som eleverna formulerat.
Att stoppa gängkriminaliteten och skjutningarna är en viktig fråga även för ungdomsförbund, förstod alla efter att ha hört svaret på frågan vad de helst ville ändra på om de vann valet. Socialdemokraten lyfte även fram fri kollektivtrafik för gymnasieungdomar även under sommarlovet, och miljöpartisten satte klimatet främst.
Vänsterpartiets representant påpekade att hon inte gått med i Ung vänster för att fånga röster:
– I Ung vänster är vi aktivister. Det finns så mycket annat du kan göra än att ställa upp i val vart fjärde år.
Frågan om skolorna ska erbjuda gratis mensskydd gav en djupare diskussion om skatterna.
– Det är asnajs när något är gratis, men det är alltid någon som betalar. I det här fallet vi med våra skattepengar. Då är det bättre att sänka skatten än att dela ut mensskydd gratis, sade liberalen och fick medhåll från Moderaterna och Kristdemokraterna.
En aktuell fråga för åhörarna var om skolan borde införa uppförandebetyg. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna förespråkar någon form av ordningsomdöme, men även att lärarna får bättre möjligheter att upprätthålla ordningen i klassrummen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyfte fram underliggande problem, som att klasserna är för stora och att stödet till elever med psykiska problem eller diagnoser inte är tillräckligt.
Eleverna, som har ett långt arbetsliv framför sig, fick höra att männen i snitt kommer att tjäna nära fyra miljoner kronor mer än kvinnorna fram till pensionen. Från scenen framhöll flera att kvinnodominerade yrken i den offentliga sektorn, där lönen generellt är lägre, behöver uppvärderas.
På onsdag går eleverna till val. I år läggs större vikt vid att skolvalet så långt det är möjligt ska efterlikna det allmänna valet, exempelvis hur vallokalen utformas. Dessutom håller Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som arrangerar skolvalet, en valvaka måndagen den 12 september. Myndigheten har valt ut tre skolor i landet som får berätta om valet på skolan. En av skolorna är Södervärnsskolan.