Uråldrig vintradition plötsligt på allas läppar

Det orange vinet har fått ett rejält uppsving. Drycken må trenda nu men framställs genom en uråldrig metod. "Passar den som gillar lite beska och tuffa tag", säger sommelieren Natalie Nilsson.

Det orange vinet är ingenting för den veka. Till skillnad från det vita vinet har det en kraftigare smak med mer struktur och syra, berättar sommelieren Natalie Nilsson.

Det orange vinet är ingenting för den veka. Till skillnad från det vita vinet har det en kraftigare smak med mer struktur och syra, berättar sommelieren Natalie Nilsson.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2020-09-25 10:59

Rött, vitt och rosé är viner vi är vana vid att se. Men på senare tid har det orange vinet alltmer gjort entré. Bara för att trenden är ny betyder det inte att drycken är det, tvärtom när det gäller orange viner. Framställningen görs genom en flera tusen år gammal teknik, som har sitt ursprung i det som nu är Georgien.

– I Georgien har man aldrig slutat att tillverka orange vin. Fortfarande är det Östeuropa som är stora på det, men det börjar dyka upp producenter i Sydafrika, Australien och USA. Alla börjar haka på nu, berättar Natalie Nilsson, sommelier som driver vinbaren Volare i Visby.

Vad är då skillnaden i framställning mellan ett vitt, rött och orange vin? Jo, det orange vinet görs på gröna druvor, precis som ett vitt vin, men behandlas i framställningen som ett rött vin. Natalie Nilsson hjälper oss att reda ut: 

– Färgämnen och tanniner sitter i skal och kärnor på druvan. När man gör ett rött vin låter man de gå med, men vid framställning av vita viner tar man bort skal och kärnor för att få den ljusa färgen.

Orange vin är ett så kallat skalmacererat vitt vin.

– Man låter hela druvan gå med i jäsningen, vilket leder till att vinet får en orange ton. Du får olika nyans beroende på om du låter skalen ligga med i tre dagar, några månader upp till något år, säger Natalie Nilsson.

Så vilka passar egentligen orange viner? Natalie Nilsson har gjort en spaning:

– Jag har noterat att människor som normalt är öldrickare gillar orange vin. Kanske för att det drar åt surölshållet. Smaktekniskt smakar det mycket mer än ett vitt vin, med mer struktur, kraft och en tydlig syrlighet, säger hon och fortsätter:

– Orange vin blir som en helt ny smakgrupp. Det passar den som gillar lite beska och tuffa tag. Det blir en resa in i det okända om du inte har smakat det förut.

Vad passar det till för mat?

– En väldigt rolig funktion är att orange vin passar till mycket konstig mat, sådant som det är svårt att hitta ett annat vin till. Till exempel passar det kryddstark mat som en curry eller kimchi.

När märkte du av trenden med orange vin?

– Den här sommaren har vi sålt extremt mycket. Förra sommaren kan jag inte minnas att det var någon som efterfrågade det, utan det är det senaste året som det verkligen har spridits.

På Volare anordnas senare i höst en vinprovning på temat, vid namn "Orange is the new black", som snabbt blev fullbokad. Det finns flera förklaringar till varför trenden dykt upp just nu, säger Natalie Nilsson. 

– Jag tror att det är en effekt av att det finns många krafter i Sverige som verkar för att vi ska dricka bra viner. Det finns extremt många vinimportörer som själva har en bakgrund i dryckesbranschen, och som vurmar för utveckling.

Trenden med orange vin går också hand i hand med naturvinstrenden, tror hon. Ett naturvin görs på ekologiskt eller biodynamiskt framställda druvor och inga tillsatser tillåts.

– Vi är nyfikna och vill upptäcka nya saker. Det är inte som det var för tio år sedan då vi gick till Systemet och köpte samma flaska varje gång. Vi vill utveckla oss smakmässigt, säger Natalie Nilsson.

Hon tror även att det kan handla om en strävan efter vårt ursprung.

– Det finns mycket fint i vår historia som vi kan lära oss att uppskatta. Vi kommer aldrig få reda på vem som gjorde det första vinet men det skulle mycket väl ha kunnat vara ett orange vin.

Orange vin

Framställs på gröna druvor genom så kallad skalmacerering. Det innebär att både druvans skal och kärnor får jäsa med, vilket ger vinet dess färg.

Färgen kan variera från gul till orange.

Vinet har en sträv och oxidativ smak. På grund av framställningsformen blir vinet även helt torrt. Aromerna påminner exempelvis om mogna äpplen, färska nötter eller torkad frukt.

Orange vin förknippas historiskt med Georgien, där man började göra vin för 8 000 år sedan.

Källa: Systembolaget och Natalie Nilsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!