Öja skola hotas av nedläggning. Där finns ett dagis och 48 elever upp till årskurs 6, och det finns plats för fler i den nyligen renoverade skolbyggnaden.
Kvällen före barn- och utbildningsförvaltningens presskonferens i går, hade rektorerna informerat öns alla lärare. Och belagt dem med munkavle.
Säger inget
När GA besökte Öja skola i går förmiddag, några timmar före presskonferensen, lekte barnen ovetande på skolgården. Lärarna sa ingenting. Några hastade i väg på fortbildning, en annan hävdade att måndagens möte enbart handlade om genusfrågor.
När nästa lektion ringer ut träffar vi Birgit Nyberg och Annika Westberg, som arbetat på skolan i 21 respektive 36 år. De säger som det är.
- Vi hade ett möte om besparingarna och blev tillsagda att inte prata med pressen före presskonferensen i eftermiddag, förklarar Annika Westberg.
- Det var bra att de ville informera oss före presskonferensen, men det är verkligen hemskt om skolan försvinner, tycker Birgit Nyberg.
Inte överraskad
Föräldrarna Helen Kristiansson och Carina Segersten har två barn var i olika åldrar på skolan och dagis. Trots att ingen information hade gått ut till föräldrarna kände de till förslaget redan i måndags kväll.
Å ena sidan är de inte helt överraskade eftersom skolan är liten. Å andra sidan är skolan i Burgsvik öns sydligaste och de befarar att det blir ännu svårare att locka bofasta till bygden om skolan försvinner.
Jätteupprörd
- Jag är jätteupprörd. Det är viktigt att det finns skolor över hela ön. Politikerna borde titta mer på den geografiska spridningen, säger Helen Kristiansson, och föreslår att man kan spara genom att minska antalet rektorer och tjänstemän vid förvaltningen.
- Man måste värna en levande landsbygd och inte utgå ifrån att alla åker mot Visby. Barn från exempelvis Näs och Grötlingbo kan åka hit, menar Carina Segersten som inte vill att Sudret bara ska vara ett sommarparadis.
Båda är engagerade i Hem- och skolaföreningen och kommer att delta i dialogmötet som barn- och utbildningsnämnden har i Hemse den 8 december.
- Vi har inte hunnit prata ihop oss än. Men vi kommer att samla hela bygden, det här rör hela Storsudret, inte bara föräldrarna. Om skolan försvinner är det ingen idé att bo kvar, säger Helen Kristiansson.
- Jag är arbetslös och min man pendlar till Visby. Vi har inte velat rycka upp barnen och det här är en jättebra skola. Men jag tror inte att vi bor kvar här om skolan försvinner, då kan vi lika gärna bo i Visby, säger Carina Segersten.
Rektor Ann-Kristin Munter fick i fredags uppdraget att informera personalen, men inte föräldrarna, före presskonferensen i går. Efter den säger hon per telefon att det behövs minst 100 elever för att skolans ekonomi ska gå ihop.
En bra skola
- Det är klart att det här känns tungt för personalen, men de har också väntat på att det skulle bli Öjas tur eftersom för få har flyttat in. Men beslutet är också negativt för befolkningsutvecklingen.
Är det ett bra förslag?
- Det kan jag inte säga, det är en bra skola. Men det är svårt att få ihop ekonomi, den är liten och man räknar med färre barn framöver.
Finns det inget alternativ?
- Vi har diskuterat detta tidigare. Det bor mer folk runt Havdhem, och de vill inte köra söderut med sina barn. Om skolan där försvinner väljer de snarare Hemse framför Öja.
Vad kan rädda Öja skola?
- Att politikerna tycker att skolan är så viktig att ha kvar att regionen skjuter till mer pengar.