Utbildar sig för att minska ohälsan
Nu ska barn till föräldrar med psykisk ohälsa få bättre stöd. Personal vid psykiatriska kliniken i Visby har utbildat sig för hjälpa familjer att prata öppet om sin oro.
Barnen i fokus. I syfte att förebygga ohälsa hos barn har personal inom öppen- och slutenvården lärt sig en ny samtalsmetod som omfattar hela familjen.foto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
Sedan den 1 januari i år säger lagen att personal inom hälso- och sjukvården ska uppmärksamma barnen. Det har man haft ambitionen att göra även tidigare.
Men då har man inte haft någon uttalad arbetsmetod för hur man ska närma sig barnen på ett strukturerat sätt.
Utbildning
Socialstyrelsen och Nationell psykiatrisamordning har nu sett till att personal över hela landet har utbildats i att använda den metod som professor William Beardslee i USA har utvecklat.
Metoden är utformad för att få igång samtal inom familjen. Syftet är att minska risken för att barnen också ska bli sjuka på grund av den oro och otrygghet som uppstår när de berörda inte pratar om hur de mår och känner sig.
Åtta personer inom den psykiatriska öppen- och slutenvården på Gotland avslutade i går sin utbildning i att tillämpa metoden.
Under utbildningens gång har man också träffat ett antal familjer.
- Familjerna som varit med har upplevt det som positivt. Oron och känslan av skuld och skam minskar, säger utbildningssamordnare Lena Bolin.
- Forskningen visar att det är en trygg och säker metod, menar läraren Hannele Rhenberg.
Förebyggande
Det handlar inte om några invecklade övningar. Först pratar familjestödjaren med föräldrarna om barnens situation och vad de vill att barnen ska veta om sjukdomen. Därefter får barnen berätta om sig själva och vad de vill veta utan att föräldrarna är med.
Detta följs av ett familjemöte där alla pratar med varandra. Under behandlingens gång förs också en loggbok till stöd för att uppnå de uppsatta målen med samtalen, och uppföljning görs.
- Detta förebyggande arbete med barnen gör förhoppningsvis att färre människor drabbas av ohälsa framöver, säger Hannele Rhenberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!