Utbildningar är i farozonen

Filmgymnasiet och sjöfartsprogrammet är två av de utbildningar som föreslås läggas ned när gymnasieskolan ska sy in sin kostym.
Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson är mycket kritisk till förslaget. Han befarar att det kan leda till rekryteringsproblem för rederiet.

Visby2012-10-16 06:00

Från 2008 till 2015 minskar antalet gymnasieelever på Gotland från 2 600 till 1 600. Den kostym som den kommunala gymnasieskolan har i dag har blivit alldeles för stor och förvaltningen klarar inte sin budget.

På onsdag fattar gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslut om vilka gymnasieutbildningar som ska erbjudas på Gotland i framtiden. Den här gången vill man fastställa en långsiktig plan som kommer att stå fast trots det vikande elevunderlaget.

I det förslag som gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen lägger fram föreslås tre utbildningar läggas ned helt och hållet. Det är sjöfartsprogrammet, estetik och media (filmgymnasiet) samt den nationella idrottsutbildningen. Dessa utbildningar har två saker gemensamt: Det är små utbildningar med stora kostnader för varje utbildningsplats, men också utbildningar som regionen inte är skyldig att tillhandahålla.

Men det finns fler utbildningar blir dyra på grund av att elevunderlaget är litet och tjänstemännen föreslår att det ska införas en tydlig lägstagräns för när utbildningen ska ställas in. Det handlar om inriktningar på det estetiska programmet, men också om naturbruksprogrammet och hotell- och turismprogrammet.

Tjänstemännen föreslår också att man ska minska antalet inriktningar på några program.

Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson är mycket kritisk till förslaget om att sjöfartsprogrammet ska läggas ned.

- Vi är oroliga för vår kompetensförsörjning. Vi värnar om vår egen trafik, men också om hela den gotländska sjöfartsnäringen. Det mest naturliga för oss är att hämta den kompetens vi behöver så nära som möjligt, säger Håkan Johansson.

Sjöfartsprogrammet är en förhållandevis dyr utbildning, men Håkan Johansson tycker inte att politikerna ska titta på vad de får för pengarna:

- Man måste ha helhetsbilden. Sjöfartsprogrammet är en av de utbildningar som i hög utsträckning leder till arbete.

Så vill förvaltningen spara:

Nedläggning av filmgymnasiet. Besparing: 1,3 miljoner.

Nedläggning av idrottsutbildning NIU. Besparing: 1,2 miljoner.

Nedläggning av sjöfartsutbildning: Besparing: 1,8 miljoner.

Inriktningar försvinner på barn- och fritid, hotell- och turism, fordon- och transport samt naturvetenskapsprogrammet. Besparing: 715 000 kronor.

Undervisning. Besparing: 2,6 miljoner

Övrigt, exempelvis administration och ledning. Besparing 2,3 miljoner.

Total besparing: 9,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om