Utdömd ventilation miljonsmäll för regionen

Ventilationen på Södervärnskolan är utdömd. 300 elever och deras lärare behöver nya lokaler. För regionen handlar det om en smäll på 30 miljoner.

Marcus Larsson, rektor på Södervärnskolan, där ventilationen underkänts.

Marcus Larsson, rektor på Södervärnskolan, där ventilationen underkänts.

Foto: Lasse Linusson

Visby2020-02-05 06:09

Inomhusmiljön på Södervärnskolan i Visby håller inte måttet. Vid en så kallad OVK-besiktning underkändes alla fläktar och luftbehandlingsaggregat i skolans stora A-byggnad. Skyddsombudet Maria Hult och rektor Marcus Larsson uppger att problem med dålig luft påtalats under flera år.

– Hur det visar sig?! Syret tar slut! säger lärarnas skyddsombud Maria Hult och fortsätter:

– Eleverna blir trötta och bristen på syre leder till huvudvärk.

Rektor Marcus Larsson konstaterar att problemen är av den arten att de helt enkelt måste åtgärdas.

– Ju snabbare desto bättre. Vi behöver besked snart, med tanke på planering och schemaläggning inför höstterminen.

Skolan har cirka 560 elever på mellan- och högstadiet. Personalen uppgår till ca 70 personer. 300 elever, i tolv klasser på högstadiet, och ett 40-tal lärare har behov av nya lokaler. Rektor betonar sin respekt för kostnadsaspekter, men:

– Vi föredrar en sammanhållen lösning. Till exempel i paviljonger intill Södervärnshallen, säger han.

Detta apropå en tjänsteskrivelse från utbildnings- och arbetslivsförvaltningen till politikerna i Barn- och utbildningsnämnden som sammanträdde under tisdagen. Behovet för Södervärn anges där till 10 klassrum, 10 grupprum, 40 arbetsplatser, expedition och uppehållsrum. Ytan uppskattas till 900 kvadratmeter, vilket motsvarar halva dagens skola. Ny ventilation beräknas kosta 14,4 miljoner.

– Inklusive brandskydd är budgeten för renovering 16 miljoner, uppger Michael Modin på teknikförvaltningen.

En lika hög summa, 15 miljoner, anges i skrivelsen för evakuering och nya lokaler.

Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden, regionrådet Stefan Nypelius (C), menar att det behövs en snabb, tät och bättre dialog mellan förvaltningar, nämnd och skola.

– Informationen vid dagens sammanträde var den första vi fått. Nu gäller det att hitta en tillräckligt bra lösning – i förhållande till prislappen, säger han.

Skolan vill ha en sammanhållen lösning. Vad säger du om det?

– Moduler är huvudinriktningen. De kan också användas när Alléskolan behöver tillfälliga lokaler. De kan bli en lösning under 4-5 år för flera skolors behov.

Samtidigt säger han att förvaltningarna har "fria händer" att leta alternativ. I skrivelsen nämns Wisbygymnasiet, "Rådhuset" och Kasern Havde på Visborg, Riksutställningar och "Klinte", det vill säga bussning till Klinteskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!