Utmaning för topputredarna

Med 100 procent fokus ska cold case-gruppen från länskriminalen i Stockholm lösa mordet på Wisby hotell för 14 år sedan.De startar från noll och vill ha alla tips de kan få.

1996. Gotlands Allehandas förstasida om mordet 1996.

1996. Gotlands Allehandas förstasida om mordet 1996.

Foto: GA

Visby2010-10-15 04:00
Nattportiern Christina Olofsson slogs ihjäl med en bultsax när hon överraskade rånaren på Wisby hotell natten före luciadagen 1996. Sedan dess har mordet gäckat polisen. Ett par personer har suttit anhållna, skäligen misstänkta för mordet, men inte begärts häktade.
- En av dessa är avförd från utredningen. Det är frustrerande att veta att mördaren finns, men att bitar saknas för att nå ända fram, säger kriminalinspektör Roger Björkander vid polisen på Gotland.
Nu får han hjälp av två rutinerade utredare från länskriminalen i Stockholm, utsända av länspolismästare Carin Götblad. De ska enbart koncentrera sig på Visby-mordet så länge det behövs. Till deras hjälp att med nya ögon granska materialet och vända på alla stenar finns också kriminaltekniker Sonny Björk och kriminolog Mikael Rying.

"Lasermannen"
Bertil Salin har bland annat deltagit i utredningarna kring styckmordet på Catrine da Costa och "Pernillamordet". Han blev polis 1975 och var länge chef för spaningsroteln i Västerort. Sedan 2008 har han med framgång sysslat med att lösa gamla mord.
Börje Sehlstedt började som kriminalpolis 1990 på våldsroteln i Stockholm och utredde "lasermannen".
Efter tio år på länskriminalens underrättelserotel för grov brottslighet har han de senaste fem åren blåst nytt liv i gamla olösta fall, så kallade cold case.

Vill ha tips
Deras utgångspunkt är att helt förutsättningslöst börja från noll. Viktigt är därför att få in nya tips.
- Vi vill att alla som har suttit hemma och klurat hör av sig. Låt oss göra bedömningen om man tänkt på något men trott att det inte var viktigt eller att polisen redan kollat allt, uppmanar Bertil Salin och Börje Sehlstedt.
I två dagar har de nu varit i Visby, inkvarterade på just Wisby hotell, för att sätta sig in i mordet på Christina Olofsson. Förutom att sätta sig in i det digra förundersökningsmaterialet har Roger Björkander guidat dem på brottsplatsen, i omgivningarna och på ställen där folk bodde.
- Gotlandspolisens personkännedom är viktig. Vi tror att gärningsmannen finns i utredningsmaterialet, nu gäller det att lägga pusselbitarna rätt och hitta bevisningen som räcker till fällande dom, säger Bertil Salin.

"Vem som helst"
Så sent som förra hösten kom nya tips om den bil som figurerat i utredningen, möjligen en äldre Volvo. Då säkrades också DNA-spår på brottsplatsen. Enligt Roger Björkander kan dessa bidra till bevisning om man får matchning mot någon person. Mycket mer vill han inte säga.
- Vi har släppt den information vi kan så här långt. Det nya är att vi nu fått den här förstärkningen, säger Roger Björkander.
- Det finns saker att göra och nya förhör kan bli aktuella. Gärningsmannen kan vara vem som helst, vi ska ta reda på var han finns. Ofta ändrar han sitt liv på något sätt efter brottet. I ett fall där vi grep mördaren hade han blivit direktör, berättar Bertil Salin.
- Det är en utmaning att försöka knäcka det här, även om man sällan får fram hela sanningen, säger Börje Sehlstedt.
Polisen har upprättat två tipstelefoner: Roger Björkander; 29 35 91, och Helena Kattlunds; 29 35 57.

Kort resumé:
Christina Olofsson mördades den 12 december 1996 på sitt arbete på Wisby hotell.
Hon hade utsatts för kraftigt våld med en bultsax.
Polisen tror att det var ett inbrott som gick snett, att Christina Olofsson överraskade förövaren. Mördaren tycks ha haft mycket god kännedom om hotellets lokaler och rutiner.
Runt 1 000 personer har förhörts under åren som gått.
Flera personer har suttit frihetsberövade, misstänkta för inblandning i mordet.
Så sent som förra hösten fick polisen nya tips om eventuellt flyktfordon.
Då säkrades också DNA-bärande spår på brottsplatsen.

Kriminolog Leif GW Persson har en annan grupp som ska titta på alla ouppklarade mord eftersom preskriptionstiden på 25 år avskaffades 1 juli i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om