Utredare av valslarv kommer till ön

På onsdag kommer Rutger Öijerholm, chefsjurist på länsstyrelsen i Stockholm, till Visby för att utreda hur det kunde komma sig att valsedlarna stod obevakade i onsdags, och vad det kan få för följder.

Visby2010-09-28 04:00
Efter GA:s avslöjande att rösträkningslokalen på länsstyrelsen i Visby stått obevakad i onsdags eftermiddag, mellan räkningen av förtidsrösterna till riksdagsvalet och förtidsrösterna till kommunalvalet, har landshövding Cecilia Schelin Seidegård tillsatt en opartisk utredare som ska prata med de inblandade och försöka ta reda på hur det hela gått till och vad det kan få för konsekvenser.
Valet av utredare föll på Rutger Öijerholm, chefsjurist på länsstyrelsen i Stockholm.
- Han kommer till Visby på onsdag och ska göra en opartisk utredning av vad som hänt, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Rutger Öijerholm har läst GA:s artiklar i ämnet, men i övrigt har han inte hunnit sätta sig in i det ännu.
- Jag såg att det fanns en anonym uppgiftslämnare som varit på plats. Annars vet jag inte så mycket om det, jag närmar mig det hela förutsättningslöst. Jag åker till Gotland som utomstående jurist för att ta reda på vad som hänt och göra en bedömning av hur allvarligt det är.
Hur ska utredningen gå till?
- Jag kommer att besöka Gotland och prata med dem som jobbat med det här på länsstyrelsen, ta del av deras version och försöka få en bild av vad som förevarit. Sedan ska jag dra mina slutsatser utifrån det.

Brott mot vallag?
Utredningen kommer sedan att lämnas till länsstyrelsen på Gotland. Vilken typ av åtgärder som kan bli aktuella finns det ännu inget beslutat om. Men om det visar sig att det rör sig om brott mot vallagen kan valet ogiltigförklaras.
- Det finns regler i vallagen för hur rösträkningen ska gå till, och om man inte tycker att det har gått rätt till kan man överklaga valet.
Eventuella överklaganden av valet kan göras både av privatpersoner och myndigheter. Ett överklagande hanteras först av länsstyrelsen innan det kan prövas av Valprövningsnämnden. Valprövningsnämnden kan sedan upphäva ett val och besluta att omval ska hållas.
Någon deadline för när utredningen ska vara klar har Rutger Öijerholm ännu inte fått.
- De detaljerna diskuterar vi när jag kommer till Gotland och pratar med länsstyrelsen om detta, säger han.

Omval i Värmland
Det gotländska valet är inte det enda som varit ifrågasatt den senaste veckan. Även i Värmland har det varit omfattande strul med rösthantering och röster har höjts för ett omval även där.
- Det är ganska sannolikt att det blir ett omval i Värmland, ett omval som kan påverka mandatfördelningen i riksdagen, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Påverkar inte
Värmland har tolv riksdagsmandat. Eftersom Gotland bara har två mandat, som i detta val tilldelats en moderat och en socialdemokrat, kan dock inte ett eventuellt gotländskt omval göra att till exempel det borgerliga blocket får majoritet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om