Utredning: Så kan parkeringsfrågan lösas vid lasarettet

Personal och besökare till Visby lasarett har ovanligt gott om parkeringsplatser, jämfört med andra sjukhus i landet. Det konstaterar parkerings- och trafikutredningen för Visby lasarett.

På grönytan längs S:t Göransgatan, mitt emot lasarettets huvudentré, föreslår utredningen att det nya parkeringsgaraget ska byggas.

På grönytan längs S:t Göransgatan, mitt emot lasarettets huvudentré, föreslår utredningen att det nya parkeringsgaraget ska byggas.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-05-11 16:45

Konsultföretaget Ramboll har på uppdrag av Region Gotland gjort en utredning av parkerings- och trafiksituationen vid Visby lasarett. I dag finns cirka 650 bilplatser, men vid den planerade utbyggnaden av akuten försvinner cirka 50 platser. På sikt förväntas lasarettet behöva byggas ut ytterligare, vilket kommer att ta ytterligare cirka 80 platser i anspråk.

Enligt Ramboll är tillgången på bilparkering god vid lasarettet, jämfört med övriga sjukhus i landet. 

"Region Gotland har påpekat att det kan vara svårt att hitta parkering vid lasarettet, speciellt vid skiftesbyten. Vår bedömning är dock att, i jämförelse med arbetsplatser och sjukhus i andra delar av Sverige, situationen är ganska ordinär. Parkeringsplatserna är fulla men de stort kapacitetsöverskridande problem som beskrivits är inte något som vi ser. Däremot finns det för de andra trafikslagen, gång, cykel och kollektivtrafik mer uppenbara brister. Detta kan i sig vara del i att parkeringen upplevs som problematiskt, eftersom bilen upplevs som det enda rimliga alternativet för många av trafikanterna." 

Rapporten hänvisar till en utredning från 2008 då Visby hade en nyttjandegrad på 2,6 personer per parkeringsplats, vilket var det lägsta i landet där motsvarande siffra låg mellan 2,7 och 4,4 nyttjare/parkeringsplats. För att komma i en genomsnittsnivå skulle Visby kunna ta bort cirka 250 platser.

Ramboll gjorde 21 januari mellan klockan 11 och 15 en fältstudie för att undersöka parkeringstrycket vid lasarettet. Rapporten konstaterar att trafiken i området var ganska liten och att det främst handlade om patienter som letade efter parkeringsplats. Många hade svårt att förstå parkeringsreglerna och parkerade istället på personalparkeringen. Vägvisningen till parkeringsplatserna är också delvis otydlig. 

Rapporten konstaterar att det är olika högt tryck på olika parkeringar kring lasarettet, där exempelvis parkeringen vid havet är minst utnyttjad medan parkeringarna och villagatorna närmast lasarettet har högst tryck.

Rapporten konstaterar också att parkeringsavgifter är det enskilt mest effektiva verktyget för att minska behovet av parkeringsplatser samt att påverka allmänhetens resebeteende.

Två åtgärdspaket presenteras i rapporten, en kortsiktig lösning i etapp 1 och en mer långsiktig lösning i etapp två. 

I det första åtgärdspaketet föreslås bland annat:

* Tillgängligheten för cyklister och gående förbättras genom att bland annat anlägga gång- och cykelbanor där det saknas samt en säkrare cykel-/gångöverfarter i korsningen S:t Göransgatan-Lasarettsgatan.

* Stadslinjebussarnas turtäthet ökas och samordnas med landsbygdstrafiken för att fler ska kunna välja kollektivt resande, lånecykelsystem för att personal enklare ska kunna ta sig till och från bussen samt gratis månadskort i en månad för att prova på kollektivtrafik.

* Parkeringsavgifter för både personal och besökare införs i hela lasarettsområdet.

I det andra åtgärdspaketet föreslås bland annat att ett parkeringsgarage byggs. Det blir särskilt aktuellt om lasarettet i framtiden ska byggas ut ytterligare. Rapporten pekar ut fem möjliga placeringar, men förordar grönområdet längs S:t Göransgatan mitt emot lasarettets huvudentré. Bland annat pekas på stora fördelar med att minska biltrafiken inne på sjukhusområdet.

Parkeringsgarage

Enligt rapporten kostar ett parkeringsgarage för 270 bilar cirka 32 miljoner kronor att bygga, med reservation för att markförhållanden, mm, kan fördyra byggnationen.

Om parkeringen vid havet ska avvecklas och ersättas behövs ett garage för cirka 360 bilar, vilket innebär en beräknad kostnad på 43 miljoner kronor.

Rapporten förordar en placering på grönytan längs S:t Göransgatan, mitt emot huvudentrén, vilket minskar trafiken på lasarettsområdet och inte hindrar framtida utbyggnad av lasarettet.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!