VA-chefen efter olyckan: ”Behov av att få prata”

En dryg vecka efter arbetsplatsolyckan i Västerhejde där en regionanställd omkom hölls en minnesstund för den omkomne och hans kollegor. VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson berättar om sorgearbetet bland kollegorna: ”Jag hade själv ett behov av att få prata.”

På tisdagen hölls en minnesstund för den avlidne i regionens lokaler på Skarphäll i Visby. ”Vi fick en fin och värdig stund tillsammans”, säger Patric Ramberg, teknisk direktör på regionen.

På tisdagen hölls en minnesstund för den avlidne i regionens lokaler på Skarphäll i Visby. ”Vi fick en fin och värdig stund tillsammans”, säger Patric Ramberg, teknisk direktör på regionen.

Foto: Emma Johansson

Visby2024-08-16 15:15

På tisdagen hölls en minnesstund för den kollega som omkom i en arbetsplatsolycka den 5 augusti. Cirka 80 regionanställda deltog i minnesstunden – som leddes av en präst – bland andra Patric Ramberg, teknisk direktör på Region Gotland.

– Vi fick en fin och värdig stund tillsammans, med ett hundraprocentigt fokus på den omkomne och på vikten av stanna till, tänka till, ge tid till att hantera sina sorgeprocesser, som ser olika ut hos alla, säger Patric Ramberg.

undefined
Patric Ramberg, teknisk direktör.

Minnesstunden hölls i regionens lokaler på Skarphäll.

Hur har arbetet med att stötta personalen varit?

– Min uppfattning är att man ägnat en del tanke åt det som har varit, men vi har inte mycket vi kan säga, vi vet ju inte riktigt vad som har hänt, säger han.

Han påpekar samtidigt att han inte varit direkt involverad i det arbetet.

– Vi har lagt tid på att låta folk få ge luft åt sina känslor kring det här och få ställa de frågor de har. Det vi har kunnat svara på har vi svarat på och annars har vi varit raka och tydliga med det vi inte vet något om just nu.

undefined
Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson.

Susanne Bjergegaard Pettersson, som är vatten- och avloppschef, hade semester när olyckan inträffade och var tillbaka i tjänst den 13 augusti.

– Jag var dock inne och pratade med delar av personalen dagen efter olyckan. Jag hade också själv ett behov av att få prata med mina medarbetare och kollegor efter den här fruktansvärda olyckan, säger hon.

Hon berättar att det inte bara är den aktuella arbetsgruppen som behövt bearbeta händelsen.

– Det är många andra medarbetare, en del som jobbar med liknande arbetsuppgifter, som också känner en oro. Så det ligger ett stort ansvar på respektive enhetschef att se sin personal och lyssna på dem och försöka fånga upp personer som behöver prata eller känner oro, säger hon och fortsätter:

– Vi reagerar ju otroligt olika som människor, vilket även prästen på minnesstunden sa. För några räcker det att prata med familjen hemma, för andra att prata med kollegor. Det finns också personer som behöver mer professionell hjälp, och det har vi erbjudit våra medarbetare.

undefined
Arbetsplatsolyckan skedde den 5 augusti vid Fridhem i Västerhejde.

Företagshälsovården är inkopplad för att erbjuda samtalsstöd utanför arbetsplatsen. Även Svenska kyrkan erbjuder stöd. Enligt Susanne Bjergegaard Pettersson har dock ingen hittills utnyttjat möjligheten till externt samtalsstöd.

– För tillfället har det räckt med att man har pratat i arbetsgrupperna, med sina arbetsledare och chefer. Så här långt i alla fall. I kommande arbetsplatsträffar kommer enhetscheferna att följa upp respektive grupp, och den enhetschef som har arbetsgruppen där olyckan har skett kommer att följa upp med samtal med de personer som jobbade nära den avlidne.

Har ni gjort några förändringar i arbetet sedan olyckan?

– Vi har startat en egen utredning, vilket är ett krav enligt arbetsmiljölagen och vi tar hjälp av företagshälsovården som stödjer oss i utredningsarbetet. Tills vi vet orsaken försöker vi se till att de som arbetar med spolbilsuppgifter inte jobbar ensamma.

Susanne Bjergegaard Pettersson kan inte med säkerhet säga att man lyckats leva upp till den ambitionen.

– I så fall måste jag kolla upp det för att inte svara fel, men det vi avtalat är att vi ska försöka i den mån det går att de som jobbar med spolbilsuppgifter, beroende på vilka uppgifter det är, ska vara två tills vi vet vad som orsakat olyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!