Koloniområdet drabbat av stölder och skadegörelse

Ett tiotal medlemmar i Furulunds koloniförening i Visby har den senaste tiden drabbats av stölder och skadegörelse. ”Visst har vi råkat ut för skadegörelse tidigare, men inte stölder”, säger Kiira Lujala Boman, en av föreningens medlemmar.

Kiira Lujala Boman förvarar bara fågelmat, vattensang och kannor i lådan på sin odlingslott. Dessutom har hon ett växthus av plast för att minska risken för skadegörelse.

Kiira Lujala Boman förvarar bara fågelmat, vattensang och kannor i lådan på sin odlingslott. Dessutom har hon ett växthus av plast för att minska risken för skadegörelse.

Foto: Mona Staflin

Visby2024-05-15 09:21

Furulunds koloniområde, längs Trädgårdsgatan i östra Visby, har flera hundra medlemmar. Efter att flera av dem haft påhälsning, med stölder och skadegörelse under helgen, la Kiira Lujala Boman ut ett meddelande i Facebookgruppen Gotlands marknad där hon uppmanade andra att vara uppmärksamma.

Själv kunde hon notera att haft objudna gäster, men hon har inte blivit av med något.

– Jag tänker strategiskt. I min förvaringslåda finns bara fågelmat, vattenslang och vattenkannor. Andra verktyg förvarar jag i lägenheten och tar med mig det jag behöver. Det enda jag blev av med var en pall, men de insåg väl att den inte hade något andrahandsvärde så den lämnade de vid min lottgranne, säger Kiira Lujala Boman.

undefined
Anna Sandervig är ordförande i Furulunds koloniförening och berättar att det varit ovanligt mycket skadegörelser och stölder i området de senaste veckorna.

Anna Sandervig är ordförande i koloniföreningen och bekräftar att det är flera medlemmar – fler än vanligt – som hört av sig den senaste tiden och berättat om stölder och skadegörelser.

– Vi har haft inbrott i stugor tidigare, men inte som nu har det varit något nästan varje dag, säger Anna Sandervig.

Att koloniområden utsätts för skadegörelse är som sagt inget nytt, men den här gången är det många som drabbats och under flera veckors tid. Det handlar om växter som grävts upp, prydnadssaker och verktyg som försvunnit och om saker som flyttats runt.

– Efter att ha pratat med några av de som drabbats känns det mer som skadegörelse, en del grejer har hittats på andra ställen i området, men det är också saker som verkar ha försvunnit.

Anna Sandervig har pratat med några medlemmar som sett obehöriga, yngre personer vistas inom koloniområdet, som de misstänkt haft onda avsikter.

– Men många av våra medlemmar är äldre och de vågar inte konfrontera dem, säger Anna Sandervig.

undefined
Furulunds koloniområde.

Det har också hänt att koloniägare utsatts för skadegörelse genom att stenar kastats in över stängslet.

– En medlem fick fyra rutor krossade i sitt växthus. Han vill inte ersätta rutorna eftersom han är rädd för att de ska krossas igen, berättar Anna Sandervig.

Koloniområdet är inhägnat med stängsel och grindarna hålls låsta, även dagtid, men det är inte svårt att ta sig in om man verkligen vill, enligt Anna Sandervig.

– Tidigare har vi haft taggtråd, men det får man inte ha längre. 

Så vad ska de göra?

– Vad kan vi göra? Allt kostar pengar och föreningen har ingen stor ekonomi. Det finns heller ingen el på området så vi kan till exempel inte montera övervakningskameror. Det är klart att vi kan vara på plats större del av dygnet, det kanske skulle hjälpa.

undefined
Furulunds koloniområde är inhägnat med stängsel och grindarna hålls låsta dygnet runt.
undefined
För att besöka koloniområdet krävs att någon av lottägarna låser upp grinden.
undefined
Furulunds koloniområde, som sträcker sig mellan Trädgårdsgatan och Färjeleden, har flera hundra medlemmar.

Ett tiotal medlemmar har uppgett att de drabbats och Anna Sandervig tror att några har polisanmält, men flera i gruppen har också uttryckt en uppgivenhet.

– De som tidigare utsatts och som har polisanmält har inte fått någon återkoppling från polisen, så några tänker nog att det inte är någon idé att anmäla.

undefined
Linda Bergklints kolonilott utsattes för skadegörelse under vintern. Numer har hon förstärkt fönstren med hönsnät och armeringsjärn.

koloniföreningens egen Facebooksida vittnar flera av lottägarna om stölder och skadegörelser.

En kvinna, som vill vara anonym, berättar att hon blev av med en vattentunna i september förra året.

”Jag har svårt att få lust att gå till kolonilotten sedan dess för att vara helt ärlig. Allting som jag har på tomten har jag fått av vänner och de har alltså ett emotionellt värde på så vis. Är orolig över min fina bänk”, berättar hon.

En annan kvinna berättar att hon blev av med en betongkatt och flera jordsäckar förra året.

Linda Bergklint fick ovälkommen påhälsning i vintras då en ruta krossades i hennes växthus. För att undvika att det händer igen har hon förstärkt fönstren med armering och putsnät.

undefined
Furulunds koloniområde

Kiira Lujala Boman visar runt i koloniområdet på måndagseftermiddagen. Grindarna är låsta med stora hänglås så besökare behöver släppas in av någon av lottägarna.

Hon berättar att lottägarna i utkanterna av området är värst drabbade och nämner bland andra en kvinna med glasväxthus som varit särskilt hårt drabbad.

– När hon skulle laga sitt växthus nu för en tag sedan räknade hon till 17 krossade rutor, men det hade skett över en längre period.

När Kiira visar runt i området träffar vi på flera andra koloniodlare. Det är långt ifrån alla som haft oturen att drabbas men en kvinna, som också vill vara anonym, berättar att hon blev av med fyra stora och riktigt tunga betongkrukor strax innan jul. I andra änden av området, sett från Kiiras Lujala Bomans lott, intill Stora Törnekvior, berättar Pia Hall att hon tagit objudna gäster på bar gärning. Stängslet mot vägen är inte särskilt högt och tidigare stod en kraftig stolpe strax utanför som gjorde det enkelt att ta sig över.

– Den var perfekt att kliva på och en dag när jag kom hit stod en pall på insida, men då brann jag till! säger hon och fortsätter:

– Förra sommaren när jag var här klev en tjej och en kille över helt fräckt, men när jag sa till dem att de inte fick vara här om de inte hade nyckel så hoppade de tillbaka.

undefined
Pia Hall har sin odlingslott intill vägen Stora Törnekvior och har själv sett hur obehöriga klivit över stänglset. ”När jag sa till dem att de inte fick vara här om de inte hade nyckel så hoppade de tillbaka”, berätar hon.

Men trots att hon har sin lott alldeles intill vägen har hon aldrig blivit av med något.

– Man får tänka till och inte förvara något av värde här. Men det är klart att om de gräver upp ens växter, då skulle det kännas som ett övergrepp, säger Pia Hall.    

undefined
Kiira Lujala Boman har varit medlem i föreningen ungefär ett år. ”Det är förjäkligt att grejorna inte får vara ifred”, säger hon.
undefined
Kiira Lujala Boman är en av koloniföreningens medlemmar som haft påhälsning i sin lott den senaste tiden. ”Jag tänker strategiskt och förvarar mina verktyg i lägenheten”, säger hon.
undefined
Kiira Lujala Boman förvarar bara fågelmat, vattensang och kannor i lådan på sin odlingslott. Dessutom har hon ett växthus av plast för att minska risken för skadegörelse.
Karta: Furulunds Koloniförening
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!