Det var för flera månader sedan som parkförvaltningen upptäckte att det fanns en uppenbar risk med att gå upp i väktargången då delar av trätrappor och golv var murkna.
– Min personal och jag konstaterade att det var farligt att gå där. Man kunde rasa igenom om man gick uppför trappan. Vi satte upp en grind och skylt med tillträde förbjudet, säger Christian Strängborn, enhetschef på parkförvaltningen.
Efter det har klåfingriga flyttat undan grinden så nu är den fastkedjad för att inte folk ska skada sig.
Väktargången byggdes 2009 efter att frågan hade diskuterats fram och tillbaka under många år där de kulturbevarande myndigheterna stretade emot och andra drev på. Region Gotland äger muren men det är Riksantikvarieämbetet som förvaltar den och länsstyrelsen har också en del att säga till om i frågor som rör risken för att kulturarvet förvanskas. Det var mycket som skulle vägas för och emot, inte minst hur känsligt det var att rekonstruera en medeltida väktargång som hör ihop med ett av Unescos världsarv.
Den 29 oktober invigde närings- och turistminister Maud Olofsson (C) väktargången som var en kopia från förr. Efter 12 år har väder och vind satt sina spår och konstruktionen börjar svikta.
Nu är det alltså dags att byta ut det murkna träet där vissa delar ser mycket ankomna ut. Det visade sig inte vara alldeles enkelt. Brist på virke försenade reparationen.
– Det var lite snopet eftersom vi varit ute i god tid för att det skulle vara klart inför besökssäsongen. Viktigast av allt är ändå att vi inte riskerar att någon skadas. Konstruktionen måste vara tillförlitlig, säger Christian Runeby, enhetschef på Riksantikvarieämbetet.
Byggnadshyttan har åtagit sig att göra jobbet, men de har haft svårt att hitta det rätta kärnvirket i specialdimenstioner.
Nu har delar av väktargångens trappa rivits, stängsel och ett grönt nät löper mellan Kamestornet och Snäckgärdsporten i nordvästra änden av Visby ringmur. Ställningar har byggts upp i porten under Snäckgärdstornet.
– I slutet av nästa vecka räknar Byggnadshyttan med att vara klara så då kan vi öppna väktargången igen, säger Johan Gardelin på Riksantikvarieämbetet.
Han berättar att det här är bara första etappen. Till hösten fortsätter man att gå igenom väktargångens virke.