Välj rätt växter när slangen är förbjuden

Nu är det hög tid att köpa plantor och börja odla – men glöm inte bevattningsförbudet. Bäst att välja växter som tål torka.

Josefin Karlsson visar några isbegonior, som passar bra när det är ont om vatten.

Josefin Karlsson visar några isbegonior, som passar bra när det är ont om vatten.

Foto: Per Leino

Visby2020-05-10 11:55

Brist på vatten med tillhörande bevattningsförbud är ingen nyhet för gotlänningar. Förra året varade förbudet mot att vattna med slang i fem månader. I år började förbudet att gälla i Visby med grannsocknar den 1 april. Nu har Region Gotland förvarnat om att det behövs bevattningsförbud sex månader om året även 2021 och 2022 för att vattnet ska räcka till.

För de hushåll som är anslutna till det kommunala nätet gäller förbudet bevattning med spridare och slang. Det är endast tillåtet att vattna med vattenkanna, vilket innebär att man kanske ska tänka sig för vid valet av växter till trädgården. Det kan vara bra att titta närmare på växter som tål torka och gillar sol när man är i en handelsträdgård.

– Vi har redan haft kunder som frågar efter växter som är tåliga och tål torka, men i takt med att det blir varmare blir de fler, säger Josefine Karlsson som driver Kryddsmedjan i Visby sedan 2011.

Årets säsong ser ut att bli riktigt bra, när många stannar hemma för att om möjligt undvika virussmittan. Är man dessutom permitterad finns det tid att pyssla i trädgården. Hos Kryddsmedjan är det full fart. 

– Jag hade en kund som ställde in resan till Thailand och köpte ett växthus i stället, berättar Josefine.

Josefine Karlsson har två växthus hemma i Dalhem och två i Visby. På båda håll har hon egen brunn och gott om vatten. Men växter som tål torka måste hon förstås ha till salu.

– Allt levande behöver vatten, men det finns växter som klarar sig med mindre mängder, säger Josefine av visar krukorna med begonia.

– De klarar sig i både skugga och sol, och blommar fint. Det är en bra sort att sätta på kyrkogårdar, där man inte är och vattnar så ofta. Jag hade en jättestor, en begonia big, som jag bara behövda vattna två gånger förra sommaren.

Vi vandrar vidare i växthuset och kommer till portlak.

– Växter som den här med lite tjockare blad klarar oftast torka bra. Portlak finns dessutom i många fina färger.

Josefine Karlsson har tidigare odlat pelargoner åt kungen, som ställts upp på blomstertrapporna vid Kina slott. Pelargoner tål också torka bra och är lättodlade. Det är också en växt som finns i alla handelsträdgårdar. Kattamarant är däremot en växt som Josefine Karlsson är ensam om att sälja på Gotland.

– Det är också en tålig växt, som är fin med sina rosa tofsar.

Många odlare rekommenderar stockrosor som en lämplig växt där det är torrt och soligt. I Visby innerstad är de mycket vanliga.

– Stockrosor som de i innerstan har ofta stått länge, etablerat sig och fått en rejäl rot. Då tål de torkan bra, annars kan de vara lite känsliga, påpekar Josefine.

Utanför växthuset står krukor med perenner i långa rader. Bland annat salvia.

– Många kryddväxter tål torka bra, påpekar Josefine.

Några andra kryddväxter som klarar sig med lite vatten är lavendel, kungsmynta och salvia.

När det kör ihop sig i växthuset får Josefine Karlsson prioritera i vilken ordning växterna ska vattnas. De mest krävande får först.

– Överst på listan har jag tomatplantorna, flitiga lisa och lyckliga lotta. Pelargonerna sparar jag till sist. De klarar sig en dag utan vatten om jag inte hinner med att vattna överallt.

Josefine Karlsson passar på att räkna upp andra växter som är vattenkrävande, förutom tomater även chili och paprika.

– Prydnadsgräs är också känsligt. Man vet ju hur gul och tråkig en gräsmatta kan bli när det är torrt.

Före 2016 hände det att Region Gotland gav dispens från bevattningsförbudet. Men när problemen ökat och tiden med förbud blivit allt längre har man inte beviljat några undantag.

– Vi har haft flera kampanjer om att man kan samla regnvatten till sina växter. Ur hållbarhetssynpunkt ska man alltid använda regnvatten, säger Susanne Bjergegaard Pettersson som är regionens VA-chef.

Hittills i år har en fastighetsägare sökt dispens – och fått nej.

– Beroende på hur pandemin påverkar turistnäringen och beroende på hur sommaren kommer se ut vädermässigt, så är det mycket möjligt att vi kommer ta bort bevattningsförbudet tidigare än beräknat, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

För den som vill ha växter som kräver vatten och vill följa regionens råd om att samla regnvatten finns det gott om alternativ. Många handlare har tunnor att samla regnvatten i.

– Vi har tunnor som rymmer 210 och 250 liter vatten som är populära, berättar Sigrid Hedrén vid Granngården.

Alunrot med vackra blad passar bra på torra marker.
Alunrot med vackra blad passar bra på torra marker.
Tåliga växter

På internet finns gott om sidor som tips. Här är några:

Alpmartorn – stor perenn med silvergröna blad. Egenartade blommor lockar humlor och fjärilar.

Perovskia – halvbuske med lavendelblå blommor. Utmärkt i soliga lägen.

Röllika – torktålig växt som trivs i solen.

Kungsmynta – flerårig medelstor ört känd som oregano.

Blå bolltistel – lättskött och härdig växt. Vacker för att vara en tistel.

Stäppsaliva – långlivad och härdig. Brukar ratas av rådjur.

Taklök – trivs i torr sandblandad jord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!