Välkända företaget lämnar H10-gallerian

Möbelföretaget G.A.D lämnar sin butikslokal på Hästgatan i Visby för att i stället öppna en studio i de lokaler som fram tills nu hyst Gotlands Galleri.

Möbelföretaget G.A.D stänger butiken i H10 för att i stället öppna en mindre studio i lokalerna som hyst Galleri Gotland.

Möbelföretaget G.A.D stänger butiken i H10 för att i stället öppna en mindre studio i lokalerna som hyst Galleri Gotland.

Foto: Per Leino

Visby2021-01-04 09:32

Enligt Kristian Eriksson, vd för Gute Art & Design AB, eller G.A.D som företaget är mera bekant som, ingår flytten i en större plan:

– Vi vill renodla inriktningen på våra möbler och inte ha så mycket kringprodukter, säger han och fortsätter:

– I planen ingår en satsning på ett designcenter i Västergarn där vi har outletförsäljning. Men det är också viktigt för oss med närvaro i Visby. I de nya lokalerna blir vi ändå kvar i samma område.

Men det blir inte lika stort och inte lika mycket öppet?

– Lokalen blir mindre, men fin. Och studion blir bemannad, under sommartiden som vanligt.

"Minigallerian" på Hästgatan i Visby rymmer också H10 Bar & Café, klädbutiken H10 Market och en lokal som används som "pop-up", där olika affärsidkare hyr in sig kortare perioder. Butikslokalerna ägs av Kastalen Fastighets AB, startat av Göran Örtbrant. H10-gallerian är en separat fastighet, efter en så kallad tredimensionell fastighetsbildning. Bostäderna på övervåningen tillhör en bostadsrättsförening. Hösten 2019 tog Ica-handlaren Paul "Dino" Larsson över Kastalen.

– Det blev ingen hyreshöjning och det är inte hyran som ligger bakom vår flytt. Dino har under pandemin varit en förstående fastighetsägare, säger Kristian Eriksson. 

"Dino" Larsson framhåller att G.A.D:s flyttplaner var kända när han köpte Kastalen.

G.A.D har klarat sig relativt sett bra under pandemin, men har sett betydligt färre besökare i butiken. Inga personalneddragningar planeras i samband med flytten:

– Det blir mer arbete med webbhandel framöver, kommenterar Kristian Eriksson.

G.A.D tillverkar kvalitetsmöbler i Hemse i ett dotterbolag med nio anställda. Man har outletbutik i Västergarn, showroom i Stockholm, samt studion i Visby, som ska öppna någon gång under våren.

"Dino" Larssons planer för H10 beskrivs i en vision för Kastalen som ett "kommersiellt kulturhus med saluhall och café":

– H10 är ett begrepp i Visby. Kvaliteten och den goda stämningen vill jag behålla, säger han.

En kombination av online och offline, alltså näthandel plus showrooms nämns också i visionen.

– Här finns utrymme för fler på små ytor, kommersiell verksamhet men också verkstäder och utställningar inom kulturområdet. Kontakten med ett större företag avbröts på grund av pandemin, men jag för nu diskussioner med flera intressenter, avslutar "Dino" Larsson.

Kristian Eriksson, vd för G.A.D, vill renodla inriktningen i Visby till att presentera företagets egna möbler.
Kristian Eriksson, vd för G.A.D, vill renodla inriktningen i Visby till att presentera företagets egna möbler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!