Välkända Gotlandsprofilen lämnar ön för fastlandsjobb

Ann-Christine Karlsten, mångårig verksamhetsledare för Frälsningsarméns Krukmakarens hus i Visby går till ett nytt jobb inom samfundet. Inriktningen på socialt arbete ligger fast.

Metodutveckling för rörelsens sociala arbete i hela landet, blir den nya uppgiften för Ann-Christine Karlsten, mångårig verksamhetsledare på Frälsningsarméns Krukmakarens hus i Visby.

Metodutveckling för rörelsens sociala arbete i hela landet, blir den nya uppgiften för Ann-Christine Karlsten, mångårig verksamhetsledare på Frälsningsarméns Krukmakarens hus i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-08-14 08:45

Ann-Christine Karlsten är en välkänd profil från sitt arbete inom Frälsningsarmén på ön, under många år tillsammans med sin make Kjell Karlsten. För fyra år sedan slutade han som kårledare på Gotland och blev. Frälsningsarméns programchef på riksplanet, med stationering i Stockholm. Nu går Ann-Christine Karlsten samma väg och lämnar Krukmakarens hus i Visby, där Frälsningsarmén har sin verksamhet.

– Jag ska arbeta på högkvarteret med metodstöd för det sociala arbetet i olika delar av landet, säger Ann-Christine Karlsten.

Just socialt arbete har varit hennes huvudsakliga uppgift och hjärtefråga:

– Historiskt sett så har vi gett oss in där behoven funnits. Sen har samhället tagit över ansvaret och vi gått vidare till nya områden. I Sverige är hemtjänst ett exempel, idag ett offentligt ansvar, men tidigare skött av våra hemsamariter. Slumsystrar kallades det ännu längre tillbaka.

Ann-Christine Karlsten värjer sig för begreppet "målgrupp", men de personer som Frälsningsarmén på Gotland engagerat sig i kan sägas ha det gemensamt att de hamnat "mellan myndigheterna"; långtidssjuka, personer som hamnat i utanförskap.

"Hela du" heter Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram. Där tas deltagare emot, när hälso och sjukvårdens resurser är uttömda.

– Rehabilitering tar tid, det vet jag av egen erfarenhet efter att ha varit utbränd. I programmet arbetar vi med personer som har minst sex månaders sjukskrivning. Vi samverkar med psykoterapeut och arbetar med hälsa utifrån såväl fysik och psyke till sociala och ekonomiska förhållanden. Enskilt och i grupp tas också existentiella frågor upp.

Man kan ta emot en grupp på 12-14 personer. Intresserade av att delta går först på studiebesök innan de tackar ja till en plats. Har man invändningar mot att ett religiöst samfund driver verksamheten blir man alltså upplyst om den saken.

Utåt sett är nog Frälsningsarmén på Gotland mest känd för sitt julfirande. Julbord i kaféet, julklappsutdelning och – efter ansökan – penningbidrag på senast mellan 700 och 1500 kronor till familjer som har ont om pengar. För Ann-Christine Karlsten finns, förutom det sociala engagemanget, en personlig bakgrund till att julen är viktig.

– I mitt hem där jag växte upp i Borås rådde religionskrig. Mamma var sökande och kom att söka sig till Frälsningsarmén, pappa anslöt sig till Jehovas vittnen och bland dem skulle det inte firas vare sig födelsedagar eller jul.

Det slaget vann armén i blå uniform med röda revärer, kan man sluta sig till.

Ann-Christine Karlsten kommer att efterträdas av Fanny Ljungholm, som egentligen tog över uppdraget som verksamhetsledare redan i augusti förra året, men varit barnledig. Ann-Christine har inget problem med att lämna över stafettpinnen:

– Henne har jag spanat in länge, säger hon.

Men visst blir det en stor förändring – för de 60 medlemmarna i församlingen, för kafébesökare, anställda och deltagare i rehabliteringskurser på Krukmakarens hus. Under flera år har Ann-Christine Karlsten, tills för några år sedan även maken Kjell, varit nyckelpersoner i rörelsen, som de i modern tid också i högsta grad medverkat till att bygga upp.

Nya adressen finns i Vasastan, Stockholm. Men kopplingen till Gotland består.

– Vi blir deltidsboende i en lägenhet på Snäck, säger Ann-Christine Karlsten, samt antyder att pensionen vinkar runt hörnet om ett par år.

Krukmakarens hus

Man skulle kunna tro att namnet "Krukmakarens hus" sorterar in bland andra medeltida skrå-namn i Visby innerstad. Men så är inte fallet. Namnet är hämtat från en liknelse i Bibeln. Samfundet har vandrarhem, samlingsrum för rehabiliteringsarbete och kafé i fastigheten. Uthyrning för övernattning, särskilt under Almedalsveckan, finansierar fastighetens kostnader. Den har använts av Frälsningsarmén sedan 1885, först genom hyra, senare genom eget ägande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!