Högan, Lågan, Käringen och Plågan. En ramsa som Visbys ungar förr kunde som ett rinnande vatten. Men lucianatten 1976 brann kvarnen Högan ned till grunden och Gotland förlorade såväl ett historiskt landmärke som en populär nöjeslokal.
Nyligen såldes Plågan och kvar återstod två kvarnar i Region Gotlands ägo: Lågan och Käringen.
– De har varit ganska eftersatta och man har inte brytt sig särskilt mycket om dem, säger Krister Skoog, platschef hos Arriba som utför renoveringen på uppdrag av regionen.
I slutet av veckan har de väldiga kvarnarna klätts med nära tio meter höga byggställningar.
– Det är svårare när det är runt, men kul att de gör i ordning kvarnarna, säger Daniel Ljungberg på Höjdbolaget och hissar upp ställningar i Käringen.
Krister Skoog låser upp och lyser in i mörkret med ficklampa. Väldiga kugghjul i trä och metall överförde förr kraften från kvarnvingarna och känslan att klättra därinne i dag är som att krypa omkring i ett schweiziskt gökur.
– Käringen är i bäst skick. Vi ska få den tät och lägga om taket, säger Krister Skoog och berättar att renoveringen av de två kvarnarna landar i storleksordningen 400 000 kronor – pengar som tas från försäljningen av Plågan och antikvariska medel från länsstyrelsen.
Värst är situationen i den norra kvarnen Lågan. Trots att man försökt stänga dem ute har duvor i åratal flugit in och ut. En halv meter duvskit täckte golvet och en saneringsfirma fick suga ut det med slangbil.
– Den har sina risker, det är inte omöjligt att vi behöver plocka ner den, säger Krister Skoog och lyser på den väldiga kvarnsten som han uppskattar väger mellan 300 och 400 kilo och som ligger farligt till två meter ovanför golvet i bottenplanet.
Tak och pappskikt, vissa träreglar och luckor, ska bytas. I nuläget görs inget åt kvarnvingar och fasader. Men Krister Skoog kan se kvarnarna vita och nyputsade framför sig.
– Det hade varit häftigt om man fick. Vi får titta i vår om det ska göras något mer åt dem, säger han.
På måndag börjar ett arbetslag jobba med kvarnarna, och arbetet kommer inte att bli klart före nyår. Den exakta omfattningen blir lite av en överraskning, när takpappen lyfts bort. Men helt klart är att arbetena är nödvändiga, för att rädda två av få väderkvarnar på ön som ännu har vingar och konstruktion intakta.
– Det är inte så ofta man får vara med om en sån här sak, säger Krister Skoog.